'Loket' voor aanvraag TVL subsidie 15 februari geopend

'Loket' voor aanvraag TVL subsidie 15 februari geopend

Horecaondernemers kunnen via de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) subsidie aanvragen. Deze steun is telkens voor een periode van 3 maanden. De TVL is beschikbaar voor bijna alle ondernemers die hun bedrijf voor 15 maart 2020 hebben inschreven bij de KVK. Vanaf 15 februari om 12:00 uur gaat het loket hiervoor open. Ondernemers kunnen deze subsidie tot 30 april 2021 17:00 uur aanvragen.

Het kabinet heeft op 21 januari besloten om de TVL voor Q1 2021 flink te breiden. Het subsidiepercentage stijgt naar 85%, het minimum- en maximumbedrag gaan omhoog en niet-mkb bedrijven komen nu ook in aanmerking.

De uitbreidingen zijn nog niet in werking bij de opening van TVL Q1 2021. De subsidieregeling moet worden aangepast en goedgekeurd door de Europese Commissie. Daarna kunnen de uitbreidingen doorgevoerd worden. Bij de aanvraag TVL Q1 2021, wordt de subsidie op basis van het eerdere subsidiepercentage (50-70%), en het huidige minimum- en maximumbedrag (€ 750 en € 90.000) berekend. Ondernemers ontvangen later automatisch een extra betaling. Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer. Om in aanmerking te komen voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), gelden een aantal voorwaarden.

Algemene voorwaarden TVL aanvragen

Onderstaande TVL-voorwaarden gelden voor alle ondernemingen.

  • Je bedrijf heeft meer dan 30% omzetverlies in het 1e kwartaal van 2021 vergeleken met het 1e kwartaal van 2019.
  • Je vaste lasten zijn minimaal € 3.000 per kwartaal, op basis van het percentage vaste lasten dat bij je hoofdactiviteit hoort. Dit minimum gaat omlaag naar € 1.500.

Let op: Als je minder dan € 3.000 berekende vaste lasten hebt per kwartaal, kun je ook TVL Q1 2021 aanvragen. Om nog meer ondernemers te kunnen helpen, gaat het minimale bedrag voor de berekende vaste lasten omlaag naar € 1.500. Als je TVL Q1 2021 aanvraagt, wordt de aanvraag afgerond als het verlaagde bedrag voor de vaste lasten is goedgekeurd door de Europese Commissie. Je ontvangt de subsidie als je vaste lasten gelijk of hoger zijn dan € 1.500. Als je vaste lasten lager zijn € 1.500, ontvang je een afwijzing. Let op: het gaat om de berekende vaste lasten, en niet om de werkelijke vaste lasten.

Definitie omzet en vaste lasten

  • Omzet: Onder omzet wordt verstaan alle inkomsten zonder de ontvangen btw en vóór aftrek van kosten en vaste lasten. Als je een aangifte voor de omzetbelasting moet doen, kun je de posten Prestaties binnenland (1a, 1b, 1c en 1e) en Prestaties naar of in het buitenland (3a, 3b en 3c) van je btw-aangifte gebruiken als omzet.
  • Vaste lasten: Voor de berekening van de vaste lasten wordt het gemiddelde aandeel van de vaste lasten in de omzet van je branche gebruikt. Dit noemen we het percentage vaste lasten. Je werkelijke vaste lasten hoef je dus niet op te geven.

KVK-gegevens

  • Het bedrijf valt onder de definitie van midden- en kleinbedrijf (mkb). Je kunt zien of je een mkb-ondernemer bent met de mkb-toets. Na goedkeuring van de TVL-uitbreidingen van 21 januari 2021 door de Europese Commissie kunnen ook niet-mkb bedrijven, waaronder bedrijven met meer dan 250 medewerkers, TVL Q1 2021 aanvragen.  Het is nog niet duidelijk wanneer dit loket open gaat.
  • Het bedrijf is vóór 15 maart 2020 opgericht en ingeschreven in het KVK Handelsregister.
  • Je hebt je na 15 maart 2020 niet met terugwerkende kracht ingeschreven in het Handelsregister of je SBI-code aangepast om in aanmerking te komen voor deze subsidie.
  • De hoofdactiviteit waarmee je onderneming op 15 maart 2020 is ingeschreven in het Handelsregister van KVK telt. Alleen als je voor TVL juni tot en met september 2020 na een herbeoordeling of bezwaar TVL ontving voor een andere SBI-code, kom je ook met deze SBI-code in aanmerking. Het aanvraagsysteem kiest in dat geval automatisch de gunstigste SBI-code.
  • Alleen als je SBI-code 64.2, 64.30.3 of 70.10 als hoofdactiviteit heeft en SBI-codes van nevenactiviteiten die recht geven op TVL, kom je in aanmerking met een nevenactiviteit. Het aanvraagsysteem kiest automatisch de meest gunstige SBI-code.
  • In een aantal gevallen gelden specifieke voorwaarden.

Evenementensector

Op 9 december is besloten dat ondernemers in de evenementenbranche die niet in aanmerking komen voor TVL Q4 2020, mogelijk extra steun krijgen met de VLE (Vaste Lasten Evenementenbranche).
Omdat deze sector ernstig lijdt onder de coronamaatregelen, geldt VLE voor zowel het 4e kwartaal van 2020 als het 1e kwartaal van 2021.

Aanvraagproces

Er zijn nog twee TVL openstellingen:

  • TVL Q1 2021: 1 januari tot en met 31 maart 2021 - vanaf 15 februari (12:00 uur) aan te vragen
  • TVL Q2 2021: 1 april tot en met 30 juni 2021 - naar verwachting vanaf mei 2021 aan te vragen

Je vraagt de TVL dus telkens aan voor een periode van 3 maanden. Voor iedere periode moet een nieuwe aanvraag worden gedaan. Je kunt in elke periode TVL aanvragen, ook als je de voorgaande periode geen aanvraag deed of niet in aanmerking kwam.

Voor de aanvraag is een eHerkenning niveau 1 (of hoger) of DigiD nodig. Als je DigiD gebruikt, moet jij ook degene zijn die bij KVK geregistreerd staat als eigenaar of bestuurder van het bedrijf. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemened Nederland is te zien wat het proces voor de aanvraag TVL-subsidie is.