Lockdown horeca verlengd tot 20 april

Lockdown horeca verlengd tot 20 april

Horecabedrijven in Nederland mogen in ieder geval tot 20 april 2021 geen gasten ontvangen. Niet binnen, maar ook niet op het terras. Dit heeft Mark Rutte dinsdag 23 maart bekend gemaakt tijdens een persconferentie.

Mochten de komende weken de besmettingscijfers toch snel dalen, dan past het kabinet het beleid rondom de terrassen snel aan, zo zegde Rutte toe. 'Dan hoeven we niet te wachten tot het volgende beslismoment.' Maar voor nu is de lockdown horeca verlengd met drie weken.

De avondklok gaat op 31 maart wel een uur later in en blijft duren tot 04.30 uur. In plaats van 21.oo uur wordt de ingangstijd 22 uur 's avonds. De burgemeesters in het Veiligheidsberaad drongen hier maandag al op aan in verband met de handhaafbaarheid.

Financiële hulp

Tegen teleurgestelde (horeca)ondernemers zegt Rutte dat het kabinet de vinger aan de pols houdt met de steunpakketten en werkt aan pakket maatregelen om ondernemers door de crisis te helpen.Ook zegt hij toe na heropening niet abrupt te stoppen met de steun. De demissionair premier zegt te beseffen dat ondernemers kampen met schulden en gaten in het eigen vermogen.

Daarom werken de ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Bas van 't Wout (Economische Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) samen met vakbonden en werkgeversorganisaties aan een plan om bedrijven verder te helpen. Inhoudelijk ging Rutte hier niet op in.

De boodschap valt tegen, erkent Rutte. Maar gezien de nog altijd te snelle verspreiding van het coronavirus, en het hoge aantal ziekenhuisopnames, heeft het kabinet geen andere keuze, zegt hij.

Het negatieve reisadvies wordt verlengd tot medio mei. Voor de zomervakantie heeft het kabinet nog geen advies, dat volgt zo snel mogelijk. Rutte zegt ‘goede hoop’ te hebben dat er tegen die tijd meer kan.

Op 13 april is er opnieuw een persconferentie.