Veiligheidsberaad bespreekt nieuwe coronamaatregelen

Veiligheidsberaad bespreekt nieuwe coronamaatregelen
(c) Marcel van Hoorn

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen maandag digitaal bij elkaar om de coronamaatregelen te bespreken.

De vergadering was al een tijd geleden afgesproken om elkaar op de hoogte te houden van de ervaringen, maar nu er sinds het weekeinde weer nieuwe beperkingen in het uitgaansleven gelden, zal dat het belangrijkste onderwerp van gesprek zijn. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus is bij de vergadering.

Inventarisatie ervaring horeca

Het beraad heeft vorige week een inventarisatie laten maken van de ervaringen in de horeca met het toegangstesten en met het gebruik van de CoronaCheck-app. Ze deden dat omdat volgens hen enkele coronaclusters niet voldoende waren om het hele beleid weer op de schop te nemen. Vrijdag heeft het kabinet echter besloten dat het nachtleven voorlopig weer verboden is. Ook moet de horeca om middernacht de deuren weer sluit. Wat de inventarisatie heeft opgeleverd ligt maandag op tafel.

Handhaven

Gemeenten en veiligheidsregio's moeten de aangescherpte maatregelen handhaven. Beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, denkt dat dat nog niet zal meevallen. 'De geest is uit de fles en het zal moeilijk zijn om die weer terug te krijgen', meent hij.

'Dansen met Jansen'

De horeca vindt dat het Rijk zou door de leus ‘Dansen met Janssen’ verkeerde verwachtingen hebben gewekt.

Door de vrijdag aangekondigde verscherping van de coronamaatregelen worden niet alleen de nachthoreca en grote festivals getroffen, maar zien ook dorpscomités zich gedwongen hun jaarlijkse feest te schrappen of in te krimpen. Dergelijke feesten kunnen lang niet altijd een beroep doen op het garantiefonds van de Rijksoverheid, dat vooral is opgericht voor professionele organisaties.

Compensatie horeca en evenementenorganisatoren

Peter Snijders, burgemeester van Zwolle en voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland, wil de kwestie maandag aan de orde stellen in de vergadering van het Veiligheidsberaad, waarin de 25 voorzitters van de Veiligheidsregio's bijeenkomen. Hij krijgt bijval van zijn collega's uit Doetinchem, Arnhem en Tilburg die ook compensatie willen voor de financiële consequenties voor de horeca en evenementenorganisatoren.

Inherent aan versoepelingen

‘Oplopende besmettingen? Dat mag toch werkelijk voor niemand een verrassing zijn. Dat is inherent aan de versoepelingen’, reageerde KHN-directeur Dirk Beljaarts. ‘Ook weten we dat het aantal besmettingen nooit alleen aan een sector toe te wijzen is, zo zijn er ook minstens zo veel berichten van terugkomende vakantiegangers welke met corona besmettingen thuisgekomen zijn. En de (nu haastig gecorrigeerde) uitspraak van minister de Jonge ‘dansen na jansen’ is ook gewoon onderdeel van het huidige aantal besmettingen.’