nieuws

Impact citymarketing steeds groter

Hotel

Steeds meer Nederlandse steden doen aan citymarketing. Ze bedenken een hip imago voor zichzelf, verzinnen een pakkende slogan en prijzen zich daarmee via marketingcampagnes aan. De horeca pluk hiervan de vruchten.

Impact citymarketing steeds groter

Zo hopen ze toeristen en bedrijven te trekken. In Europa is citymarketing alleen in Engeland groter, zegt Ward Rennen, die in september promoveert met een onderzoek naar de manier waarop steden zich promoten. ‘Het is absoluut booming in Nederland.’

De grote steden doen er al enkele jaren aan. Zo trekt Den Haag dit jaar 8 miljoen euro uit om zich neer te zetten als ‘Internationale stad, stad van recht, vrede en veiligheid’. Amsterdam en het bedrijfsleven in die gemeente betalen in 2007 gezamenlijk 2 miljoen euro om de hoofdstad te presenteren als een creatieve zakenstad. Het motto daarbij is ‘I AMsterdam’.

Nieuw is echter dat ook veel kleinere gemeenten aan citymarketing doen. Zo zijn plaatsen als Katwijk en Noordwijkerhout momenteel bezig met het ontwikkelen van een eigen campagne, vertelt Rennen. ‘Het begint omlaag te sijpelen.’

De redenen daarvoor zijn legio. Vluchten worden steeds goedkoper, waardoor toeristen niet meer vanzelfsprekend naar Nederland komen, maar de hele wereld over vliegen. Door de vergrijzing zijn er steeds meer rijke gepensioneerden. Stadsbesturen willen graag dat die in hun plaats geld komen uitgeven.

Hoe groter de concurrentie, hoe belangrijk het is om op te vallen. Een goed imago is daarbij essentieel. ‘Als mensen bijvoorbeeld een stedentrip plannen, verdiepen ze zich niet in veel verschillende steden. Ze beslissen op basis van vooroordelen’, legt Rennen uit. Wat dat betreft lijken steden op sportschoenen of chocoladerepen. ‘Als je lucht goed bakt, levert dat keiharde euro’s op.’

Reageer op dit artikel