De vakantiespreiding afschaffen noemt hij een ‘kromme gedachte’. ‘Het zorgt voor overbelaste wegen en piekdrukte in de recreatiesector. Het is allemaal niet gunstig voor ons.’ Het CDA stelde de maatregel voor omdat de partij vindt dat ouders opgezadeld worden met problemen omdat kinderen naar verschillende scholen gaan en dus ook op verschillende tijden vakantie hebben.
Bouwvak
De afschaffing van de bouwvak lijkt hem daarentegen een logische maatregel. ‘Ik vond het zelf altijd al een wat communistisch systeem’, zegt Hazen over de bouwvak. Hij is ook eigenaar van hotel de Draak in Bergen op Zoom. Hij zou het fantastisch vinden als de maatregel die FNV al eerder aankondigde, door gaat. ‘De recreatieve sector heeft er voordeel van. Het zorgt voor meer omzetspreiding en dan wordt alles goedkoper. Je hoeft bijvoorbeeld geen extra personeel in te huren om de drukte aan te kunnen. Ik heb zelf ook liever twee bruiloften verspreid over twee dagen dan twee bruiloften op één dag: dan moet ik extra personeel aantrekken.’
Stroppen met vorst
‘Ik vind het verbazend dat de bedrijfstak zijn mensen massaal op vakantie stuurt in de zomer, terwijl het dan nooit vriest. In de maanden januari en februari hebben ze vervolgens heel grote stroppen omdat ze niet kunnen werken in verband met de vorst. Natuurlijk moeten mensen op vakantie kunnen in de zomer, maar dan wel als ze er zelf voor kiezen. Zo doe ik dat zelf ook altijd.’
Nieuwe instroom
Vakbond FVN zei al eerder de bouwvak af te willen schaffen. Het wekenlang stilleggen van bouwbedrijven in de zomer vindt de vakbond niet meer van deze tijd. Bouwvakkers moeten makkelijker vakantie kunnen nemen door het jaar heen. Dat zou jonge mensen ook meer aanspreken, redeneert de bond.
Een vaste periode waarin de baas bepaalt wanneer de werknemer op vakantie gaat, zou verjonging in de weg staan. De nieuwe werknemers zijn veelal tweeverdieners en willen geen door de baas bepaalde vakantieperiode.