nieuws

KNMI mág geen Wadden-weerbericht geven

Hotel

De discussie over een apart weerbericht over de Waddeneilanden vindt navolg. Ook het Friesch Dagblad wijdt er een artikel aan. Daaruit blijkt onder meer dat het KNMI wettelijk helemaal geen apart weerbericht voor de Wadden kan en mag geven.

KNMI mág geen Wadden-weerbericht geven

‘Wij mogen volgens de Wet op het KNMI op onze website en teletekst alleen nog maar een algemene weersverwachting voor Nederland geven.’

Kritiek

Dat zegt persvoorlichter Janine Leunessen in het Friesch Dagblad. Zij reageert daarmee op kritiek die Herman van der Poel van hotel Golden Tulip Graaf Bernstorff onlangs op Missethoreca.nl – en nu dus ook in de Friese krant – gaf op het KNMI en andere weerinstituten. Leunessen: ‘Uiteraard zijn wij in staat om voor elke stad afzonderlijk een voorspelling te doen, maar we mogen dat gewoonweg niet. De commerciële weerstations mogen dat wel. Heel veel mensen weten dat niet en dat is voor ons soms erg frustrerend.’

Horecamensen

In het stuk komen meerdere horecamensen van de eilanden aan het woord. Ook Reinout van den Bom van MeteoConsult wordt aangehaald. ‘In de zomermaanden hebben wij altijd te maken met drie belanghebbenden. Zo zijn er de strandtenthouders, die ontevreden zijn dat mensen wegblijven terwijl aan de kust de zon schijnt. Daarnaast maken de reisbureaus handig gebruik van slechtweervoorspellingen. En dan zijn er nog de Waddeneilanden.

Profiteren

In een ander stuk in dezelfde krant staat trouwens dat hotels ook profiteren van het slechtere weer. Op Ameland hebben enkele campinggasten hun tent namelijk vanwege regenval ingeruild voor een hotelkamer.

Meer over weerperikelen en horeca:

Reageer op dit artikel