nieuws

Wereldwijde Quiet Hotel Award 2017 naar Amsterdams Mövenpick Hotel

Hotel 1927

Het Mövenpick Hotel in Amsterdam heeft op 20 december de Quiet Hotel Awards 2017 uitgereikt gekregen. Dit na een beoordeling van meer dan 157 hotels wereldwijd die in het bezit zijn van een Quiet Room label van Stichting Quietroom.

Wereldwijde Quiet Hotel Award 2017 naar Amsterdams Mövenpick Hotel

Het Mövenpick Hotel, dat aan het IJ ligt, is in 2013 gerenoveerd en ontving in 2017 het QR label voor alle kamers, met 31 kamers in de hoogste stilte-categorie. De excellente prestaties van het Mövenpick Hotel City Centre op het gebied van geluidsisolatie zijn mede te danken aan de toepassing van QR-gecertificeerde producten en leveranciers, die garanderen dat deze voldoen aan de hoogste standaarden.

Beoordeling

De beoordeling is uitgevoerd door de onafhankelijke stichting Quietroom, die toeziet op de kwalificatie van hotels voor het Quiet Room label. De uitverkiezing is gebaseerd op de volgende criteria:
· Bezettingsgraad en (drukke) locatie van het hotel
· aantal kamers en aantal kamers met QR-label
· aantal kamers met de hoogste klasse QR-label
· Design & build maatregelen voor geluidsisolatie
· klantreviews op social media

Initiatief Quiet Hotel Awards

De Quiet Hotel Awards zijn een initiatief van de stichting Quietroom, die als oogmerk heeft om de ontwikkeling van stille hotelkamers te stimuleren en de kwaliteit van het Quiet Room label te bewaken. Het Quiet Room abel is een objectieve maatstaf voor de mate van geluidsisolatie van hotelkamers.

Wat kan je doen om geluidsoverlast te beperken?

Op de vraag welke stap een hotel als eerste kan maken om geluidsoverlast te beperken, antwoordt Lucas Keizer van Quietroom in een eerder interview met Misset Horeca: ‘Wat we vaak tegenkomen is de kierafdichting van hoteldeuren.’ Dat probleem kan met een relatief simpele ingreep worden opgelost. Keizer adviseert echter om eerst een geluidsmeting te laten uitvoeren. ‘Zodat bekend wordt waar de geluidslekken zitten.’ In de geluidsmeting wordt het lucht-, contact- en installatiegeluid gemeten. Keizer legt uit: ‘Het luchtgeluid staat voor stemgeluid en muziek. Onder contactgeluid vallen bijvoorbeeld de voetstappen op de gang en het dichtslaan van deuren. Als we het over installatiegeluid hebben, dan wordt daarmee het geluid van bijvoorbeeld de airco of het gezoem van de ijskast bedoeld. Die factoren komt een gemiddelde uit.’ Op grond van de meting worden ze in één van drie klassen ingedeeld.

‘Over het algemeen valt een nieuw pand onder klasse III. Airporthotels houden met nieuwbouw al rekening met geluid en hebben kamers die vallen onder kamers klasse II of I’, legt Keizer uit. Klasse I kamers zijn nagenoeg stil. Een volledig stille kamer, is geen optie. ‘Gasten moeten de alarminstallatie nog wel kunnen horen.’ Geluidsoverlast kan worden aangepakt met bijvoorbeeld een zwevende vloer, een speciale soundmaster vloerbedekking, geluidswerend glas, speciale deurpakketten, een stillere riolering, een speciale akoestische laag op de tussenwanden of een stillere ventilatie en airco.

Beoordelingen

‘Bij vier- en vijfsterrenhotels gaan gasten er vanuit dat het geluid beperkt is’, zegt Keizer. ‘Er zijn echter hotels die investeren duizenden euro’s in kussens en matrassen, maar doen niets aan geluidsoverlast.’ Hij noemt het QR label ook een goede martketingtool. ‘Hotels kunnen ermee adverteren, het maakt het zichtbaar en het leidt tot positieve beoordelingen die andere reizigers meewegen in hun hotelkeuze.’ De stichting geeft extra aandacht aan het label door jaarlijks de ‘Quiet Hotel Awards’ uit te reiken.

Relevante artikelen over Movenpick

Lees ook: 

Quiet Room lanceert handleiding voor hotelbouw

 

Reageer op dit artikel