Hotel Breeze wint duurzaamheidsprijs EZK en 25.000 euro

Hotel Breeze wint duurzaamheidsprijs EZK en 25.000 euro
vlnr: Robin Boer (general manager Breeze), Ben Bronsema (bedenker EWF-concept) en Maarten Eldering (ontwikkelaar Amstelius)

Hotel Breeze, dat juni 2019 opende als naar eigen zeggen eerste zero-energy hotel ter wereld, heeft de EKZ Energy Award 2019 gewonnen, een duurzaamheidsprijs van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Breeze won het van de andere twee genomineerden, Koninklijke Vopak en Bosch Beton.

Het energieneutrale hotel onderscheidde zich het meest positief wat betreft energiebesparing en duurzame opwekking en kreeg daarom de EZK Energy Award Bedrijven 2019. De gemeente Oostzaan kreeg de EZK Energy Award Gemeenten 2019 omdat de gemeente opvallend succesvol stuurt op energiebesparing bij bedrijven.

Jaarlijks wordt de EZK Energy Award uitgereikt aan organisaties die zich positief van anderen onderscheiden op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking van energie. Dit jaar is de award voor het eerst opgesplitst in een award voor bedrijven en een voor gemeenten. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijzen beschikbaar.

General manager Robin Boer van Hotel Breeze nam de award en geldprijs van 25.000 euro in ontvangst tijdens het EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen in Barneveld. Wethouder Rosemarijn Dral kreeg de award uitgereikt namens de gemeente Oostzaan.

EZK Energy Award voor EWF-concept

Dat Hotel Breeze als winnaar uit de bus kwam, is te danken aan de combinatie van zowel het  Earth, Wind & Fire totaalconcept, de navolgbaarheid én opschalingsmogelijkheden. ‘Hierbij zijn zij net iets verder gegaan dan alle anderen’, aldus de jury.

Vastgoedonderneming Amstelius implementeerde het biomimicry-concept ontwikkeld door Ben Bronsema in het hotel aan het IJ-meer. Het simuleert de natuurlijke airconditioning van termietenheuvels.

De totale verduurzaming resulteerde onder meer in een EPC van 0 én een BREEAM Excellent-certificering. Advies van hoteldirecteur Robin Boer aan collega-ondernemers: ‘Laat je niet altijd leiden door wat anderen zeggen, maar kijk vooral naar wat er wél mogelijk is.’

Boer legt in deze video het principe uit