Van der Valk hotel Urmond: plaats voor 240 patiënten

Van der Valk hotel Urmond: plaats voor 240 patiënten

Het Van der Valk Hotel in Urmond (Limburg) is omgevormd tot Coronacentrum Urmond. Het hotel heeft nu een thuiszorghotel en een huisartsenpost onder haar dak. Er is plaats voor maximaal 240 patiënten.

Het idee om van het Van der Valk hotel Urmond een Coronacentrum te maken, ontstond vorige week toen duidelijk werd dat de ziekenhuiszorg in Italië de toestroom van patiënten niet meer aankon. Zo vertelde Jack Jansen, voorzitter van de stuurgroep achter het centrum. Het moet de bestaande zorg in Zuid-Limburg ontlasten en extra capaciteit bieden.

Van der Valk: geen winst

Van der Valk krijgt een beperkte vergoeding voor het gebruik van de locatie, waarop de hotelketen geen winst wenst te maken. Om het hotel aan te passen naar zorgcentrum zijn onder meer alle bedden op klossen gezet zodat de werkhoogte voor zorgpersoneel beter is.

Bevallen bij Van der Valk Uden

Meer hotels worden ingezet om de belasting voor de reguliere zorg te verminderen. Zo zijn bij Van der Valk in Uden drie kamers ingericht als verloskamer. Op die manier wordt het Brabantse ziekenhuis Bernhoven ontlast.

Geen noodhospitaal maar thuiszorghotel

Het tot Coronacentrum omgevormde hotel in Urmond is geen noodhospitaal, benadrukte Jansen. Het wordt hoofdzakelijk een thuiszorghotel, dat patiënten moet opvangen die voor de reguliere thuiszorg een te zware last zijn.

Ook komen er patiënten die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, maar nog niet naar huis kunnen. Aanvankelijk is er plaats voor zestig patiënten. Er gaan dertig zorgmedewerkers aan de slag. Beademingsapparatuur is er niet voorhanden.

Huisartsenpost

De huisartsenpost, bedoeld voor mensen met luchtwegklachten, bestaat uit een centrale tent aan de achterkant van het hotel waar de eerste onderzoeken worden verricht. Binnen in het Coronacentrum zijn voorzieningen voor aanvullend onderzoek.

De huisartsenpost voert geen coronatesten uit en werkt alleen voor de Westelijke en Oostelijke Mijnstreek, meldde Esther van Engelshoven namens de huisartsenpraktijken in de regio. Patiënten uit Maastricht en uit het Heuvelland kunnen terecht in een speciaal ingerichte huisartsenpoli in Maastricht.

De omgeving van het Coronacentrum is volledig afgeschermd. Mensen krijgen de uitdrukkelijke oproep om niet op eigen initiatief langs te komen. Patiënten mogen er ook geen bezoek ontvangen.