Accor voegt Noord-Europa samen tot één regio en stelt nieuwe ceo aan

Accor voegt Noord-Europa samen tot één regio en stelt nieuwe ceo aan

Accor voegt vier Europese teams samen tot één divisie: Noord-Europa. Duncan O'Rourke is aangesteld als ceo van die nieuwe divisie, onderdeel van de onlangs aangekondigde organisatorische veranderingen binnen Accor. O'Rourke wordt verantwoordelijk voor 29 landen, waaronder Nederland.

De divisie Noord-Europa is een fusie van de Noord-, Midden-, Oost- en Nieuw Oost-Europese teams. De benoeming van Duncan O’Rourke is onderdeel van de onlangs aangekondigde organisatorische veranderingen binnen Accor.

Die veranderingen bevatten onder meer structurele verlaging van kosten. Daarbij werd al aangekondigd dat het hotelbedrijf wereldwijd zo’n 1000 banen wilde schrappen, vooral in Europa en Australië. Het samenvoegen van vier teams tot één is daar onderdeel van.

Ook wil Accor volledig asset-light worden, wat er op neerkomt dat het van geen enkel hotel het vastgoed zelf in handen zal hebben. Samen moet dit een besparing van 200 miljoen opleveren, op een totaal kostenplaatje voor deze posten van 1,2 miljard. In het eerste halfjaar van 2020 leed Accor een verlies van 1,5 miljard Euro.

Groei in Noord-Europa

Naast de interne bezuinigingen en inkrimping is er extern wel degelijk groei bij Accor in Noord-Europa. Zo kondigde de groep recent aan zo'n 10 hotels in de pijplijn te hebben.

In Nederland had Accor samen met haar franchisepartners getekend voor de komst van vier nieuwe hotels. Dat was de boodschap in augustus. In oktober blijkt dat twee daarvan, Ibis Styles Rotterdam Airport (136 kamers) en Mercure Rotterdam Airport (137 kamers), die beiden zouden openen in 2021, toch niet doorgaan.

Wel opent Accor een eerste Tribe hotel in Nederland, in Amsterdam.  Met dezelfde franchisepartner WIN hotels is een contract getekend voor de komst van een nieuwe Mercure hotel in 2021. Het nieuwe Tribe en Mercure hotel vestigen zich in het nieuw te ontwikkelen gebied ‘Gare-du-Nord’ in Amsterdam-Noord.

In Brussel opent in 2021 de eerste vestiging in Noord-Europa van het nieuwe Accor-merk Novotel Living, een extended stay-concept.

29 landen

In zijn rol als ceo zal O’Rourke verantwoordelijk zijn voor 29 landen, waaronder Benelux, Scandinavië, UK, Ierland, Polen en Rusland. Naast zijn huidige verantwoordelijkheid voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Bovendien wordt Duncan O'Rourke onderdeel van het wereldwijde Executive Committee.

‘Ik hou van uitdagingen en kijk ernaar uit om samen te werken met de teams in de nieuw opgerichte Noord-Europese divisie’, aldus Duncan O'Rourke. ‘Mijn voorgangers hebben uitstekend werk verricht, dat ik graag zal voortzetten. Het is nu het ultieme moment om een hoofdstuk af te sluiten en een nieuwe weg in te slaan. Deze veranderingen zijn bedoeld om onze bedrijfsprioriteiten te weerspiegelen: meer aandacht voor gebieden en segmenten met het hoogste groeipotentieel en vereenvoudiging van besluitvormingsprocessen.’

Duncan O'Rourke werkt sinds 2016 bij Accor. Voordat hij werd gepromoveerd tot COO voor Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, hield hij toezicht op de luxe- en premiumhotels in Europa. Daarvoor heeft hij vele jaren bij Kempinski Hotels gewerkt. Eerst als General Manager voor twee pre-openingen in Londen, later als Regional Director in Jordanië. In 2008 werd hij benoemd tot Chief Operating Officer en lid van de Raad van Bestuur van de Groep.