nieuws

Oud-hoofdinspecteur Michelin: ‘Vriendjespolitiek en incompetente leiding

Restaurant

Vriendjespolitiek, Frans chauvinisme en een incompetente leiding. Oud-hoofdinspecteur Paul van Craenenbroeck haalt in zijn boek ‘De magie achter de Michelinster’ dat volgende week verschijnt, flink uit naar de makers van de rode gids.

Oud-hoofdinspecteur Michelin: ‘Vriendjespolitiek en incompetente leiding

Dat meldt de Volkskrant. De 66-jarige Belg was 22 jaar in dienst van Michelin, waarvan achttien jaar als hoofdinspecteur Benelux, en ervoor verantwoordelijk dat Nederland in 2002 het eerste driesterrenrestaurant kreeg: Parkheuvel in Rotterdam. Hij wilde dat jaar ook De Librije een derde ster geven, ‘maar daar wilde Parijs niets van weten’. Twee jaar later kreeg het restaurant van Jonnie en Thérèse Boer de derde ster wel.

Volgens de oud-hoofdinspecteur zijn de eisen die in Nederland en België worden gesteld, veel hoger dan in Frankrijk. Van Craenenbroeck heeft bovendien geen goed woord over voor de leiding in Parijs. ‘Ze zijn incompetent, conservatief en bureaucratisch. Michelin wordt geregeerd door Frans chauvinisme en vriendjespolitiek.’

De maker van de rode gids heeft te weinig inspecteurs om de restaurants goed te controleren, aldus Van Craenenbroeck. ‘Ze komen hooguit één keer per twee jaar eten en aan het ontdekken van nieuwe restaurants komen ze helemaal niet toe.’

‘De gidsen van de Benelux, met meer dan drieduizend hotels en restaurants, worden gemaakt door slechts drie inspecteurs.’ Die zijn volgens Van Craenenbroeck zo bekend dat de door Michelin beleden anonimiteit een fabeltje is.

Omdat de verkoop van de gidsen afneemt, is Van Craenenbroeck van mening dat inspecteurs onder druk staan van de marketingafdeling om sterren uit te delen. ‘Sterretje erbij, sterretje eraf, opwinding creëren.’