nieuws

Aan de Poel** lanceert opvallend culinair boekwerk

Restaurant

Restaurant Aan de Poel in Amstelveen presenteert op maandag 4 november 2013 haar eerste culinaire boek. ‘Het is een handleiding voor ons restaurant’, legt patron-cuisinier Stefan van Sprang uit.

Aan de Poel** lanceert opvallend culinair boekwerk
Kaj ter Borgh

In het boekwerk dat ‘Aan de Poel’ heet en in een oplage van 1000 genummerde stuks verschijnt, willen Van Sprang en zijn compagnon Robbert Veuger laten zien wie ze zijn. Resultaat is een opvallend boek. Zo is het boekwerk ‘gebonden’ volgens de unieke ‘flat book’-methode. Er zijn geen katernen, elke twee pagina’s vormen daardoor één geheel. ‘Als je het openslaat zie je het gerecht voor je net zoals het je het in het restaurant geserveerd krijgt.’ De foto’s zijn direct na het bereiden van de creaties gemaakt en zijn niet bewerkt. Het papier is ongestreken.

Persoonlijke verhaal

Het is geen kookboek’, benadrukt Van Sprang. Voor de culinaire creaties die er in staan, is bijna geen bord gebruikt. De ingrediënten zijn als een schilderij bij elkaar gelegd. Het boek past volgens de eigenaren van Aan de Poel eerder bij kunstboeken op de plank. Met name het persoonlijke verhaal van de eigenaren en hoe zij hun eetgelegenheid hebben opgebouwd, komt aan bod in het boekwerk. Er is wel een receptenbijlage toegevoegd als extra service.

Restaurantbroers

Tijdens de presentatie op 4 november in het Amstelveense restaurant namen voetbalbroeders Ronald en Frank de Boer het eerste exemplaar in ontvangst. Een knipoog naar Van Sprang en Veuger die zichzelf zien als ‘restaurantbroeders’ vanuit hun gezamelijke gedachte zien. Die luidt: passie + zelfkritiek = kwaliteit.
Van Sprang en Veuger startten in 2007 Aan de Poel in Amstelveen. Binnen een jaar kregen hun eerste Michelin-ster en in 2012 volgde de tweede.
Het boek Aan de Poel (ISBN 978-90-815556-7-8) is een eigen uitgave van dit horecabedrijf en kost €139. Het is verkrijgbaar in het restaurant, via de restaurantsite en luxe boekwinkels, zoals Mendo in Amsterdam.

Reageer op dit artikel