nieuws

Restaurants betalen mogelijk tientallen miljoenen teveel btw

Restaurant

Restaurants dragen te veel btw af tegen hoog tarief. De Nederlandse regels zijn in strijd met Europese regelgeving. Dat is de inzet van een proefprocedure die onlangs is opgestart, zo meldt www.bezwaarportaal.nl.

Restaurants betalen mogelijk tientallen miljoenen teveel btw

‘Bij een restaurant met een omzet van € 300.000 per jaar kan het financiële belang van deze procedure zomaar oplopen tot circa € 10.000 per jaar. Landelijk hebben we het dan over tientallen miljoenen’, aldus Wilbert Nieuwenhuizen. Nieuwenhuizen is zelfstandig btw-specialist, universitair docent aan de universiteit van Amsterdam en raadsheer-plaatsvervanger aan het Gerechtshof te Arnhem. Hij is initiatiefnemer van deze proefprocedure en heeft deze gepubliceerd via www.bezwaarportaal.nl.

‘Het gaat om tarieftoepassing bij het serveren van maaltijden. Op grond van Europeesrechtelijke argumenten stel ik dat thans in bepaalde gevallen teveel btw tegen hoog tarief wordt afgedragen’, aldus Nieuwenhuizen.

Nieuwenhuizen laat weten graag in contact te komen met een adviseur van een (wok)restaurant dat all-in tarieven hanteert voor spijzen en alcoholische dranken. Hij wil voor dit type restaurant naast de huidige procedure nog een aanvullende proefprocedure opstarten.

Bezwaarportaal.nl publiceert nieuwe bezwaarprocedures en standpunten voordat er rechtelijke uitspraken zijn gepubliceerd.

Reageer op dit artikel