nieuws

Ronald Tausch nieuwe chef-kok Het Armhuis Vlieland

Restaurant 5270

Ronald Tausch is per 1 maart 2017 de nieuwe chef-kok van Het Armhuis op Vlieland. Tausch strijkt op het Waddeneiland neer nadat hij de afgelopen jaren onder meer werkte op cruiseschip de MS Rotterdam en als chef-kok bij Librije’s Atelier, van zijn tweelingzus Thérèse Boer.

Ronald Tausch nieuwe chef-kok Het Armhuis Vlieland

Het cruiseschip wordt ingeruild voor een Waddeneiland. ‘Ronald solliciteerde bij ons omdat hij graag terug wilde naar Nederland’, vertelt een trotse Clara Spannenburg, al weer zo’n 17 jaar eigenaar van Het Armhuis Vlieland. ‘Vandaag (1 maart, red.) gaan we officieel weer open nadat we in de winter anderhalve maand dicht geweest zijn, maar Ronald is hier al een tijdje aan de gang om alles voor te bereiden natuurlijk.’

Gault & Millau en Lekker

Het was Tausch die Het Armhuis Vlieland benaderde, nadat zijn ouders de vacature gelezen hadden, vertelt Spannenburg. ‘En uiteraard zijn we heel blij dat we chef-kok met zo’n achtergrond bij ons wil werken.’ De laatste jaren is het Het Armhuis, nieuwe werkplek chef-kok Tausch 2sowieso minder moeilijk om medewerkers te vinden voor Het Armhuis. ‘We zitten natuurlijk op Vlieland, maar sinds we -nu alweer een flink aantal jaren- in de Lekker en de Gault & Millau staan, willen mensen graag voor ons werken.’

Vrije hand chef-kok binnen concept

Tausch krijgt de vrije hand, maar wel binnen het concept van Het Armhuis. ‘Je zou het ‘wat de pot schaft’ kunnen noemen, maar dat klinkt wat ouderwets natuurlijk. Waar het om gaat is dat wij geen kaart hebben, maar een vast menu. Gasten kunnen dan kiezen voor 3-, 4- of  5-gangen. Ronald heeft binnen deze lijnen volledig de vrije hand.’

Het eerste menu van chef-kok Ronald Tausch voor Het Armhuis.

Sinds 1632 opvang voor armen

En die vrije hand heeft Tausch wel op een beperkt aantal vierkante meters, vertelt Spannenburg. ‘Het Armhuis is klein, maar vele chefs vonden dit altijd ook wel charmant. Ronald Tausch, chef-kok van Het ArmhuisWe kunnen immers niks verbouwen omdat het een rijksmonument is.’ Zoals de naam doet vermoeden was Het Armhuis een opvanghuis voor de armen en wezen. Dat was het al in 1632 tot aan 1950. In 1997 is het volledig gerestaureerd en sinds 2001 zwaait Clara Spannenburg er de scepter.

Ronald Tausch: van De Librije naar zee

Ronald Tausch runde jarenlang restaurant Linnen in Oisterwijk, samen met compagnon Alwin Houwing. Hierna trad hij in dienst als chef-kok van Librije’s Atelier, de kookstudio van zijn tweelingzus Thérèse Boer en zwager Jonnie Boer. In 2011 ging Tausch aan de slag voor de Holland America Lijn, waar zijn zwager culinair adviseur is.