nieuws

Alle horecabedrijven van Rene Bogaart weren contant geld vanaf 2019

Restaurant 4439

Rene Bogaart van Big Horeca weert sinds september 2018 contant geld bij zijn horecabedrijf Pavarotti in Zoetermeer. Dit bevalt zo goed, dat hij begin 2019 al zijn zaken cashless maakt. ‘In januari 2019 gaan we overal contant geld weren. Het is veel veiliger, transparanter en goedkoper.’

Alle horecabedrijven van Rene Bogaart weren contant geld vanaf 2019

‘Mensen accepten het,’ is de nuchtere conclusie van Rene Bogaart. Bij Pavarotti in Zoetermeer kun je sinds 1 september 2018 niet meer betalen met contant geld. ‘Misschien blijven er wel een paar gasten weg om deze reden, maar in de omzet merken we het niet. Het is natuurlijk een zaak met veel volume, dat scheelt wel.’ Bogaart breidt cashless vanaf 2019 uit naar al zijn zaken. Dat zijn bijvoorbeeld Gina, Clooney, Volle Maan. ‘Ook de nieuw te openen Pavarotti’s in Leiden, Delft en Kijkduin worden cashless. ‘Ik word bijna een ambassadeur van cashless,’ lacht Bogaart. ‘Ik ben er echt blij mee, ook al moet ik toegeven dat ik er wel eens nachtmerries van had. Je weet toch nooit hoe het uitpakt in de praktijk.’

Pinnen of een Tikkie

Hoewel Bogaart vooraf op social media best wat commentaar kreeg, valt de praktijk mee. ‘Gasten snappen het.  We doen bij Pavarotti Zoetermeer zo’n 60 tot 65.000 euro per week. Voor noodgevallen hebben we nog een portemonnee met cash en ik denk dat er per week nog zo’n 250 euro cash wordt afgerekend. We accepteren dit nu nog voor gasten die echt niet anders kunnen. Maar dat is dus minder dan 0,5 procent.’

Voor gasten die geen pinpas bij zich hebben, biedt ook een ‘Tikkie’ uitkomst, zo laat Bogaart aan Misset Horeca weten. ‘We sturen ze dan een appje met een betaalverzoek en dat kunnen ze dan direct voldoen met hun telefoon. Want een smartphone hebben mensen tegenwoordig altijd bij zich. In China betaalt al 95 procent van de mensen al met hun telefoon.’

Tips

  • Wees eerlijk naar je gasten toe. Leg uit waarom je contant geld weert (veiligheid, hygiëne)
  • Begin ruim vooraf met het stimuleren van pinnen. Neem daar zeker twee tot drie maanden voor.
  • Zorg voor goede voorbereidingen wat techniek betreft: meer pinautomaten.
  • Houd een ‘nood-portemonnee’ achter met cash voor de eerste weken cashless
  • Bedenk een oplossing voor de fooi. Bij Bogaart gaat de fooi die de gast geeft via de pin naar een tussenrekening.

Bogaart is er heilig van overtuigt dat cashless de toekomst is. ‘Het is niet alleen veiliger, maar ook veel sneller met afrekenen. Daarnaast hoef ik niet meer elke avond 15 portemonnees te tellen. Je hebt geen kluis meer nodig. En daarnaast kost het storten van contant geld behoorlijk wat, en ook wisselgeld dat je moet halen bij de bank is niet gratis.’ Van zijn bank kreeg Bogaart complimenten voor zijn stap. ‘Alles is geheel transparant. Sjoemelen met omzetten is niet meer mogelijk.’

Einde aan verleiding van contant geld

‘Maar ook medewerkers komen niet meer in de verleiding dor het contante geld. Ook fooi achterhouden kan niet meer. ‘Het hoort niet, maar het gebeurde soms wel. Bij onze zaken verdelen we de fooi over het hele team naar het aantal gewerkte uren. Maar gasten stopten bedieningsmedewerkers nog wel eens wat toe met de woorden: dit is voor jou. Dat behoort nu ook tot het verleden.’

Fooi vragen

Bij elke pin-transactie vraagt het pinapparaat nu of de gast extra wil geven. Antwoordt de gast bevestigend, dan komt de vervolgvraag ‘hoeveel’ de gast als fooi wil geven. ‘Tot nu toe is de fooi hoger dan in voorgaande jaren,’ concludeert Rene Bogaart. ‘Natuurlijk weet ik niet of dit zo blijft, maar iedere gast krijgt nu wel de concrete vraag of hij iets extra’s wil geven. Dat gebeurt bij contant betalen natuurlijk niet. We hebben daar best wel wat discussie over gehad: kun je gasten om fooi vragen? Maar zo werkt deze pin nu eenmaal. Gasten vinden het eigenlijk ook niet raar. Ze durven ook wel nee te zeggen.’

De stap van Bogaart

De stap van Bogaart

Zwart geld

Als we het woord zwart geld noemen, begint Bogaart bijna te lachen. ‘Dat is echt uit het jaar 1870… Als je het als horecaondernemer daarvan moet hebben in 2018 doe je iets niet goed. Sorry, maar zo denk ik er gewoon over. Als da een motivatie voor je is om niet cash-less te gaan… Tja.’ Van collega’s krijgt de multi-ondernemer veel complimenten over zijn durf. ‘Velen zeggen ook te willen, maar niet te durven. Nou, ik kan het iedereen aanraden. Mits je goed voorbereid te werk gaat, en de techniek goed op orde hebt natuurlijk. Het scheelt veel tijd en voor criminelen ben je niet meer interessant.’

IJssalon Rene Bogaart

Ook de ijssalon van Rene Bogaart in Zoetermeer is sinds 1 september vrij van contant geld. ‘Hier hebben we wel iets vaker een opmerking van klanten gehad. Maar het pasje voor de kinderen werkt goed. Groot pluspunt hier is ook de hygiëne.’

Pavarotti is slechts een van de concepten van Rene Bogaart, eigenaar van Big Horeca. Tot deze club behoren ook: Gina, Clooney, Volle Maan, Ice Paradise (overdekt schaatsen van november tot maart), Napoleon, Kapitein Haak, Bij Oma en Carpe Diem. Ook in Delft werkt hij momenteel aan een Pavarotti-zaak. Datzelfde geldt voor Leiden.


 

Reageer op dit artikel