nieuws

Rene Bogaart weert contant geld bij Pavarotti

Restaurant 4225

Rene Bogaart, eigenaar van Big Horeca, gaat contant geld weren uit Pavarotti Zoetermeer. Ook de bijbehorende ijssalon Pavarotti Dolce accepteert na 1 september 2018 geen contant geld meer. ‘Ik ben het zat: diefstal, vals geld en andere zeer heftige voorvallen die met contant geld te maken hebben…’ Voor de fooi heeft Bogaart een oplossing.

Rene Bogaart weert contant geld bij Pavarotti

Vanaf september 2018 kunnen gasten alleen nog maar met pin betalen bij Pavarotti in Zoetermeer. Het is een van de concepten van Rene Bogaart, eigenaar van Big Horeca. Tot deze club behoren ook: Gina, Clooney, Volle Maan, Ice Paradise (overdekt schaatsen van november tot maart), Napoleon, Kapitein Haak, Bij Oma en Carpe Diem.

Rene Bogaart tegen Misset Horeca: ‘Bij Pavarotti ga ik contant geld volledig weren. Niet alleen in Zoetermeer, straks als Delft, Leiden en Kijkduin open zijn, ook op deze locaties. Ik ben er al twee jaar mee bezig. Ik ben het gewoon zat: diefstal van contant geld, vals geld in je kassa en andere ernstige voorvallen…’ Bogaart verwacht dat het niet ten koste zal gaan van zijn omzet. ‘Ik heb er vertrouwen in maar we houden het natuurlijk heel goed in de gaten.’

Pinnen stimuleren

Twee jaar geleden maakte Bogaart zijn eerste berekeningen: ‘70 tot 75 procent van de omzet van Pavarotti Zoetermeer kwam toen al binnen via de pin. Een kwart cash. Maar het was niet zo dat dus ook driekwart van je gasten afrekende met pin. Dat was 55 procent. Veel kleine transacties vonden contant plaats.’

Bogaart heeft de afgelopen periode het pinnen enorm gepromoot en inmiddels pint 82 procent van zijn gasten, goed voor 90 procent van de omzet. ‘We praten er veel over met gasten en als je het uitlegt heeft het merendeel begrip voor onze beslissing.’

pinnen

‘Gast wil zelf bepalen of hij pint of niet’

De horecaondernemer begon een aantal weken geleden met posten op Facebook over het weren van contant geld. ‘Ik kreeg enorm veel reacties en heb alles netjes beantwoord. Behalve die mensen die direct begonnen te schelden… Echt tegenargumenten hadden mensen eigenlijk niet, behalve dat ze zelf willen bepalen hoe ze afrekenen. Maar ik ben het blijven uitleggen, verklaren en heb overal op gereageerd. Inmiddels nemen mensen het voor me op en wijzen ze andere mensen ‘terecht.’

‘Normaal gesproken ben ik honderd procent gastgericht en ik vind een vervelende reactie op sociale media ook echt naar. Maar veiligheid is me net iets belangrijker. En laten we niet vergeten dat het 2018 is en ik niet de eerste ben die contant geld weert. Happy Italy doet het ook. Net als de supermarkten van Marqt en parkeren moet je bijna altijd met je pas betalen.

Rene Bogaart: goed uitgerust voor alleen pinnen

Rene Bogaart laat weten er ‘technisch’ helemaal klaar voor te zijn. ‘We hebben nu vijftien pinapparaten in huis. Elke wijkloper heeft er eentje bij zich. Daarnaast kunnen we ook nog ‘bedraad’ pinnen voor het geval er een storing is in het mobiele pinnen.’ Ondernemers die hij over deze kwestie heeft gesproken steunen hem allemaal. ‘Veel zeggen ook te zullen volgen. Het is echt een nieuwe tijd. Het feit dat we cashless worden, betekent dat we minder aantrekkelijk worden voor criminelen en het scheelt ook nog eens tijd met het tellen van de kassa.’

Pinnen en fooi in de horeca

De fooi zal er niet minder op worden, zo laat Bogaart weten. Hij heeft een oplossing hiervoor. De pinautomaat stelt gasten namelijk de vraag of ze fooi willen geven. Kiezen ze hiervoor, dan vraagt de pinautomaat hoeveel. Dit bedrag wordt direct overgemaakt op een tussenrekening. De bedrijfsleider krijgt de beschikking over de fooien en verdeelt het geld over de medewerkers. ‘Waarschijnlijk stijgt de fooi juist door deze expliciete vraag. Als mensen contant afrekenen vraag je niet of ze fooi willen geven…’

IJssalon zonder contant geld

Ook de ijssalon Pavarotti Dolce gaat contant geld weren. ‘Hier wordt natuurlijk vaker een klein bedrag contant afgerekend. Voor ouders die hun kinderen niet met een pinpas over straat willen sturen hebben we daarom de digitale cadeaukaart. Op deze gratis kaart kun je elk bedrag laten zetten dat je wilt. Drie euro? Zeven euro vijftig? Dertien euro? Het kan allemaal. Zonder pincode kunnen wij een aankoop van de kaart afschrijven als iemand met een kaart in onze zaak komt.

Reacties gasten

Gast op Facebook onder het bericht waarin Pavarotti aankondigt dat de zaak cashless wordt.
Echt ontzettend stom!!!

Pavarotti Zoetermeer Beste xxx, wij hebben helaas deze keuze moeten maken voor uw maar ook onze veiligheid. Wij hopen op uw begrip hiervoor.

Andere gast: Ik snap de negatieve reacties niet zo. Of je nu geld moet pinnen om uit eten te gaan of dat je ter plaatse met pin betaalt…Wij zijn nog steeds van de partij hoor.

Derde gast: Veiligheid voor jullie personeel is het belangrijkst! Ik vind het jammer, maar het weerhoudt ons niet om lekker bij jullie te komen eten.

Contant geld en de wet

Cash is een wettig betaalmiddel, maar ‘de wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren’, aldus de Rijksoverheid. Dat betekent dat een horecaondernemer contant geld of andersom: betalen met een pas – mag weigeren. Zo kan een bezinepomphouder er ook voor kiezen om grote eurobiljetten niet te accepteren, en mag een supermarkt 1 en 2 eurocenten weigeren.


>> Contactloos pinnen vooral in de horeca populair

>> Niets meer missen van Misset Horeca?