nieuws

Ron Blaauws Nacarat wordt Ron Gastrobar Indonesia Downtown

Restaurant 8805

Nacarat, het restaurant dat chef-kok Ron Blaauw in 2017 opende op de vijfde verdieping van het pand waarin ook warenhuis Hudson’s Bay zit, wordt Ron Gastrobar Indonesia Downtown. Nacarat kreeg op 8 november 2018 nog een Bib Gourmand van Michelin.

Ron Blaauws Nacarat wordt Ron Gastrobar Indonesia Downtown

‘We lopen hier al maanden mee’, zegt Ron Blaauw. ‘Het nieuws van Bib Gourmand hadden we niet verwacht. Dat is een mooie waardering van Michelin. Het maakt de beslissing wellicht wat zuurder, maar tevens is het een mooier afscheid van Nacarat.’

Van Nacarat naar Gastrobar

Restaurant Nacarat is tot het einde van dit jaar open. In de eerste weken van het nieuwe jaar gaat Ron Gastrobar Indonesia Downtown er de deuren openen. Dit restaurant is straks ook bereikbaar via een aparte eigen ingang en lift. De inrichting van het nieuwe restaurant zal aangepast worden aan het nieuwe concept en positionering. ‘Een nieuwe kleurstelling voor de stoelen, het roze verdwijnt. Blauw en groen worden de hoofdkleuren.’

De huidige inrichting van restaurant Nacarat

Waarom einde Nacarat?

‘Nacarat slaat niet aan, zoals gehoopt’, concludeert Ron Blaauw. ‘Ik ben ondernemer. Soms gaat iets mis en soms gaat iets goed. We zijn nu een jaar open en hebben het afgelopen jaar goed geëvalueerd. We merkten dat, door de samenwerking met het warenhuis, niet altijd duidelijk was dat je ons ook kon bezoeken voor het diner als het warenhuis gesloten was. Dat staat de culinaire ambities die ik had met het restaurant in de weg. Ik had meer de behoefte aan een gelijkwaardige maar aparte positionering. Door het indrukwekkende koepelvormige dak van het pand en het gigantische uitzicht heeft het restaurant als apart bedrijf enorm potentieel.’ Blaauw zegt overigens nog wel te geloven in het concept van Nacarat. De ondernemer sluit daarom ook niet uit dat Nacarat later nog elders de deuren opent. ‘Maar dan kleiner.’

Verbouwing

Na sluiting van het ondergelegen warenhuis en overdag is Ron Gastrobar Indonesia Downtown ook bereikbaar via een aparte eigen ingang en lift. Daarnaast verhuizen de toiletten, die voorheen gevestigd waren op de derde verdieping naar de vijfde verdieping bij het restaurant. Ook worden een dj booth en podium gebouwd. Het winkelend publiek kan overdag nog steeds terecht in het Indonesische restaurant voor een lunch.

Eten en entertainment

Met Ron Gastrobar Indonesia Downtown wordt voortgebouwd op het succes van Ron Gastrobar Indonesia. Dat betekent ‘al het goede van Ouderkerk: rijsttafel, rendang en cocktails, maar dan in Amsterdam dus meer urban en een tikje ‘stouter’. De bar krijgt nog meer een centrale plaats in het restaurant en wordt uitgebreid met een dj-booth. Entertainment gaat ook een rol krijgen in het nieuwe concept. ‘Ik wil onze gasten meer bieden dan heerlijk Indonesisch eten en heb me laten inspireren in Londen door onder andere Parc Chinois. Een mix van fine dining en live entertainment. Bij Ron Gastrobar Indonesia Downtown staan de Indonesische snacks en specials van topniveau natuurlijk centraal, al krijgen ze wel een twist wat betreft presentatie.’

Ron Blaauws Nacarat: Uniek oosters sprookje

De, zowel in Nederland als Indonesië, gerenommeerde chef Agus Hermawan is de grote kracht en inspirator achter het Indonesia team, zowel in de keuken van Ouderkerk als in Downtown. De dagelijkse leiding is in handen van chef Luke Brouwer en restaurantmanager Daniel Valenzuela.

Over Ron Blaauw

Chef-kok en SVH Meesterkok Ron Blaauw (Hoorn, 1967) behoort tot de gastronomische top van Nederland. Hij maakte furore met restaurant Ron Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel, dat in 2004 z’n eerste, en in 2006 z’n tweede Michelinster kreeg. In 2011 verhuisde Blaauw zijn keuken naar Amsterdam, om vervolgens in maart 2013 het roer om te gooien. Blaauw sloot het sterrenrestaurant en opende een paar dagen later op dezelfde locatie Ron Gastrobar. Dit restaurant serveert creatieve gerechten, tegen een prijs van zo’n 15 euro. Al snel kreeg ook dit nieuwe restaurant in 2013 zijn eerste Michelinster. Dit concept is inmiddels uitgebreid met een viertal restaurants: Ron Gastrobar Oriental, Ron Gastrobar Indonesia en Ron Gastrobars Paris.