nieuws

Godfried van der Lugt over GaultMillau 2019: nooit kritiek in de tekst

Restaurant 1613

Godfried van der Lugt, de nieuwe uitgever van de GaultMillau gids 2019 reageert na afloop van de gids voor 2019 voor de camera van Misset Horeca. Waarom is de drempel verhoogt van 11 naar 12 punten? En waar komen die 200 nieuwe adressen vandaan? Inspecteur Luc Hoornaert laat weten dat de gids nooit kritiek in de tekst zal zetten. ‘Die zit in de punten.’ 

Godfried van der Lugt over GaultMillau 2019: nooit kritiek in de tekst

‘De Nederlandse gastronomie is volwassen en kan zich anno 2019 meten met de culinaire wereldtop. Het is onze missie om de Nederlandse gastronomie uit te lichten en liefhebbers van kwaliteit op het bord, met betrouwbare, onafhankelijke informatie de weg te wijzen naar de beste zaken die Nederland te bieden heeft. Talent en mooi ambachtelijk werk en creativiteit moeten we met z’n allen koesteren en belonen.’ Dit zijn woorden van Godfried van de Lugt. Hij is sinds februari  de nieuwe uitgever van GaultMillau 2019 in Nederland. Voorheen was dit Jan van Lissum. De inspecties zijn de verantwoordelijkheid van Luc Hoornaert.

Luc Hoornaert

Deze inspecteur zegt tegen Misset Horeca dat tot vier weken voor het verschijnen van de gids nog gegeten is in de restaurants. ‘We zijn in maart 2018 begonnen met onze inspecties. Met een bijna geheel nieuw team van ongeveer 30 mensen. Daar wilden we natuurlijk zo lang mogelijk mee doorgaan. Dat verklaart ook waarom bijvoorbeeld Restaurant Smink nog opgenomen is in de gids. Jan Smink opende eind september zijn restaurant in Wolvega en staat in de gids met 16,5 punten.  ‘Normaal geven we restaurateurs langer de kans om te wennen aan een nieuwe zaak.  Maar ja. Jan Smink kent het klappen van de zweep. Die kan het wel.’

Godfried van der Lugt over GaultMillau 2019

Punten beter zichtbaar

In de nieuwe gids zijn de punten beter zichtbaar en krijgen restaurants ook een beoordeling in koksmutjes. Daarnaast hebben enkele restaurant een hartje achter hun naam staan. Hoornaert: ‘Favoriete zaken van inspecteurs krijgen dat.’ Restaurants met een goede prijs-kwaliteit verhouding (prijs- plezier) hebben een smiley achter hun naam staan. Een trosje druiven staat voor een uitstekende wijnkaart.

GaultMillau brengt dit jaar in Nederland zijn zestiende gids uit met een nieuw team onder leiding van Godfried van der Lugt. De vernieuwde gids 2019 is wat kleiner en blijft het gehele jaar door in de boekhandel beschikbaar. De gids wordt aangevuld door de GaultMillau website en een gratis te downloaden app. Hij bevat meer dan 700 adressen, waaronder ruim 200 nieuwe ontdekkingen; nieuwe restaurants, maar ook bestaande restaurants die voor het eerst in de gids staan.


>> Restaurants met 17 punten of meer in GaultMillau 2019

>> Meer artikelen lezen over GaultMillau

Reageer op dit artikel