nieuws

Onno Kokmeijer van Ciel Bleu: Chef van het jaar GaultMillau 2019

Restaurant 1634

Onno Kokmeijer, van restaurant Ciel Bleu in Amsterdam is maandag 3 december 2018 door Gault&Millau verkozen tot chef van het jaar 2019. De jury meldt over de tweesterrenchef: ‘Hij behoort al vele jaren tot de absolute culinaire top en hij ontwikkelt zich nog steeds.’

Onno Kokmeijer van Ciel Bleu: Chef van het jaar GaultMillau 2019
Onno Kokmeijer, chef-kok Ciel Bleu**

Verder zegt GaultMillau 2019 over Onno Kokmeijer: ‘Zijn zoektocht naar perfectie in product, balans en verdieping van zijn ambacht, in combinatie met de meest vernieuwende en verrassende smaken, drijft hem onophoudelijk voort. Maar natuurlijk draait alles nog altijd om de gerechten. Onze inspecteurs kwamen zonder uitzondering lyrisch terug, vol lof over de subtiliteit en originaliteit van de keuken van Ciel Bleu. De verbluffende presentaties en smaken doen het toch indrukwekkende uitzicht vanaf de 23e verdieping van het Okura vergeten.’ Ciel Bleu heeft in de culinaire gids van GaultMillau 18,5 van de 20 punten en behoort daarmee tot de culinaire top.

Kokmeijer reageert vanaf het podium: Heel bijzonder. Dit is een prijs voor ons samen’, zegt hij over zijn rechterhand Arjan Speelman. ‘Heel erg bedankt.’ Desgevraagd zou Kokmeijer zelf altijd zeggen dat hij voor succes altijd mag leunen op de inzet van zijn brigade. Het tekent zijn persoonlijkheid: een nauwgezet perfectionist die weet wat hij wil, maar binnen die filosofie altijd ruimte biedt aan de talenten van anderen’, aldus Gault&Millau.

‘In drie happen te herkennen’

‘Onze signatuur moet in drie happen te herkennen zijn’, zei Kokmeijer eerder tegen Misset Horeca. ‘Grotere hoeveelheden gaan vervelen, wij zijn juist constant op zoek naar gerechten die visueel nieuwsgierigheid oproepen en die smaken naar meer. We willen in één menu de kracht van de keuken laten zien.’

Top 100 2019

Kokmeijer ontving recent nog meer grote, culinaire complimenten. Samen met Jonnie Boer en Jacob Jan Boerma staat hij in de Top 100 2019 van het Franse magazine Le Chef dat recent verscheen. Dit tijdschrift stelt sinds 2015 een top 100 op van de beste chefs. Deze ranglijst wordt samengesteld door de chefs zelfs: een ieder van hen kiest zijn eigen top vijf.

Ciel Bleu Restaurant heeft sinds 2007 twee Michelinsterren. Kokmeijer  wil graag een derde Michelinster. Kokmeijer sprak deze ambitie uit tijdens de heropening van Ciel Bleu Restaurant na een totale metamorfose in 2016. Het restaurant, gevestigd in Hotel Okura Amsterdam op de 23ste etage, werd toen volledig verbouwd. Een ijsblauwe plafondhemel met een imposante wolk van Murano vormt de blikvanger van het interieur. Het lounge-gedeelte van Ciel Bleu, verscholen achter een berkenbos, werd uitgebreid. Halvemaanvormige zitplaatsen werden gecreëerd om een intieme dinerbeleving en het uitzicht over Amsterdam optimaal tot zijn recht te laten komen. De aan het restaurant grenzende salon die voorheen als privéruimte kon worden geboekt maakt sindsdien een vast onderdeel uit van het restaurant.

Bekijk hier de Absolute Top van GaultMillau 2019>


Reageer op dit artikel