Restaurant met 'thema-kamers' als oplossing 1,5 meter-horeca

Restaurant met 'thema-kamers' als oplossing 1,5 meter-horeca
Voorbeeld thema-kamer Parijs

Horecaondernemer Michiel Boon (36) uit Schoonhoven denkt een creatieve, rendabele, oplossing te hebben gevonden voor de 1,5 meter horeca. Hij start zodra de horeca weer geleidelijk open mag met 's werelds eerste themakamer-restaurant. 'Mét beleving voor gasten.'

In zijn restaurant Lekkerr in Schoonhoven wil Michiel Boon acht kamers maken. Iedere kamer binnen het restaurant is volledig ingericht binnen het eigen thema zoals Rome, Parijs of Tokio, inclusief bijpassende muziek, geur en verlichting. Zelfs de souvenirtjes en ansichtkaarten ontbreken niet.

Twee shifts per avond

'We maken acht kamers die we elk twee keer per avond kunnen bezetten. We gaan werken met twee shifts, van 17.30 tot 19.30 en van 20 tot 22 uur. Gasten reserveren online een bepaalde kamer en betalen vooraf een vaste prijs per persoon. In elke kamer eten ze anders; het menu past bij de 'bestemming'.

thema kamer restaurant
Voorbeeld themakamer, ontwerp (C) MDesigns.

Voor onze keuken betekent dat acht verschillende hoofdgerechten en dat kunnen we makkelijk bolwerken. Elke kamer krijgt een eigen minibar met bijpassende drankjes en aan de voorkant een half open deur met daarop een plateau waarop het eten geserveerd wordt,’ laat Boon weten.

Restaurantkamers met beleving

Boon: ‘Zeker nu een vakantie er voorlopig voor veel mensen niet in zit, leek het ons leuk om iets te creëren waarbij mensen toch even weg kunnen. In ons restaurant eet je straks sushi in Tokio, schuif je aan in een gezellige bistro in Parijs, loop je door de jungle of eet je een Schnitzel aan de piste.’

1,5 meter-horeca

'Je ziet veel oplossingen van horecabedrijven voor de 1,5 meter-samenleving, maar heel vaak, bijna overal, mis ik de beleving voor de gast. Lekkerr is een plek waar mensen gezellig samen willen zijn, elkaar willen ontmoeten, bijpraten. Dat kan allemaal straks niet ineens weer als we nog afstand moeten bewaren. Waar komen mensen dan wel voor, dacht ik. Waar is behoefte aan? Aan uit huis gaan, weg van de werkelijkheid. Daar is dit concept een oplossing voor.'

Oude business model overboord

Boon heeft zijn 'oude' business model compleet losgelaten. 'Alles overboord gegooid en bedacht: wat kan wél straks. Ik ben geen ondernemer die een jaar loopt te zeuren hoe slecht het gaat. Daarnaast zijn de kamertjes modulair opgebouwd volgens een ontwerp van MDesigns. We hebben ook een catering bedrijf en wellicht zijn ze in de toekomst in te zetten op events.' Per kamer investeert Boon 1.000 tot 2.000 euro.

'Als straks blijkt dat niemand naar Marrakesh wil, dan kunnen we daar bij wijze van spreke zo een andere bestemming van maken. Ook als we langer moeten dealen met de 1,5 meter economie kunnen we makkelijk variëren in ons aanbod van kamers en gerechten.' En als na 20 mei weer alles is toegestaan dan hebben we 'pech', maar dat verwacht ik niet.

Gasten worden ontvangen in de midden-ruimte van Lekkerr die nog geheel vrij is. 'Daar hebben we vliegtuigstoelen neergezet voor de beleving. Elke kamer heeft lampjes die aangeven of de toiletten vrij zijn of bezet.'

Jaloersmakende selfies

‘Misschien wel een van de grappigste onderdelen aan het concept is dat je in de kamers fantastisch jaloersmakende selfies kunt maken op een van de droombestemmingen. Je bent gewoon echt even helemaal weg van alles wat er nu gebeurt.’ Ik hoop dat dit de marketing wordt van de themakamers. Dat elke gast gaat posten op social media.'

Vast prijs per persoon

Ongeacht welk kamer je reserveert, gasten betalen een vaste prijs per persoon. Te voldoen bij de reservering. Volwassenen betalen 55 euro, kinderen tot 12 jaar 25 euro en onder de tien jaar 10 euro. 'Zo hebben we ook no show direct getackeld, want dat wil je straks helemaal niet meer hebben.' Op 13 mei hoopt Boon op duidelijkheid over een openingsdatum. 'Dan gooien we de reserveringslijn direct open en boeken en betalen gasten direct. Is ook een deel van mijn liquiditeitsprobleem opgelost.'

Bediening blijft buiten de kamer

Iedere kamer - Cocoon Dining genaamd - is te boeken vanaf 2 tot maximaal 6 personen. De bediening blijft buiten de kamer maar zal er toch voor zorgen dat het de gasten aan niets ontbreekt. De inhoud van de minibar is afgestemd op het gezelschap.

'Door dit concept voorkom je ook dat straks je schaarse tafel de hele avond bezet wordt door een duo dat alleen een sateetje en een cola besteld. Dat gaat natuurlijk niet rendabel zijn. Maar een 'tafel' verkopen voor 55 euro voor twee uur, dat lukt in Nederland denk ik niet. In de vorm van kamers wel, hopen we.'

De kamers worden voor ieder bezoek klaargemaakt en gedesinfecteerd. Ook over alle zaken zoals toiletbezoek is nagedacht en is er voor gezorgd dat dit binnen alle voorschriften van het RIVM kan.