Eén nieuw driesterrenrestaurant voor Frankrijk in Michelingids 2021

Eén nieuw driesterrenrestaurant voor Frankrijk in Michelingids 2021

Frankrijk heeft er één restaurant met drie sterren, twee restaurants met twee sterren, 54 restaurants met één ster en 72 zaken met een Bib Gourmand bij. Dat maakte Michelin bekend met de presentatie van de rode gids voor 2021.

Ondanks de coronacrisis heeft Michelin een 2021 gids voor Frankrijk gepresenteerd, met daarin nu 638 restaurants met een of meer sterren. In Frankrijk is sinds eind oktober alle horeca dicht (net als in Nederland mogen hotels alleen voor overnachten open, wel mogen ze roomservice bieden), de sluiting duurt nog minimaal tot 16 februari.

Restaurant AM par Alexandre Mazzia in Marseille, van Alexandre Mazzia, treedt toe tot het selecte gezelschap van de driesterrenrestaurants. Dit is het enige nieuwe driesterrenrestaurant in Frankrijk dit jaar. Marsan in Parijs en La Merise in Laubach in de Elzas ontvangen beide hun tweede ster. Nog eens 54 restaurants krijgen in de Franse Michelingids voor 2021 hun eerste ster.

Ster voor veganistisch restaurant

Een van de meest opvallende nieuwe sterren is voor ONA in Arès, van autodidact (en voormalig archeoloog) Claire Vallée. Dit is het eerste veganistische restaurant dat een ster ontvangt.

Ook restaurants met een niet-Franse keuken scoren in de gids, iets wat in het overwegend culinair chauvinistische land geen vanzelfsprekendheid is. Maar in de nieuwste gids staan sterren achter restaurants met een Peruaanse (Miraflores in Lyon), Italiaanse (La Table d’Antonio Salvatore au Rampoldi in Monaco), Mexicaanse (Oxte in Parijs) en Israëlische (Shabour) keuken.

Een andere nieuwe ster voor een bijzonder restaurant is Le Panomaric, wat op ruim 3000 meter meter hoogte ligt op de pistes van skigebied Tignes en alleen te voet of per skilift te bereiken en alleen lunch serveert.

Groene sterren

Voor het tweede jaar kende de bandenfabrikant in Frankrijk ook groene sterren toe, aan restaurants die duurzaam bezig zijn. 33 restaurants vinden dit jaar achter hun naam in de gids zo'n groene ster.

Dit zijn bijvoorbeeld restaurants die al hun ingrediënten maximaal in een straal van 50 kilometer rond het restaurant betrekken (Riche in Alès) of 80 procent van hun ingrediënten zelf verbouwen (Au Vieux Couvent, een ster).

Bib Gourmand

Bovenop de 57 restaurants met een, twee of drie sterren, staan in de 2021 gids voor Frankrijk ook 72 nieuwe restaurants met een Bib Gourmand. De maximale menuprijs om in Frankrijk een Bib te krijgen is €35, behalve in Parijs waar de grens net als in Nederland op €39 ligt.

In totaal telt Frankrijk nu 524 restaurans met een Bib Gourmand en 638 restaurants met een of meer sterren. In de gids voor 2021 staan 30 restaurants met drie sterren (waarvan 1 nieuw), 74 restaurants met twee sterren (waarvan 2 nieuw) en 534 met één ster (waarvan 54 nieuw).