Restaurant De Kiet wil zondag 'gewoon' weer open, Eindhoven dreigt met sluiting

Restaurant De Kiet wil zondag 'gewoon' weer open, Eindhoven dreigt met sluiting

De gemeente Eindhoven accepteert geen heropening van restaurant De Kiet in de stad. Het BBQ-restaurant kondigde woensdag aan komende zondag weer open te gaan, ondanks de lockdown.

Restaurant De Kiet riskeert dan sluiting, laat een woordvoerster van de gemeente weten. ‘Dit gaan we niet tolereren en we zullen hierop ook gaan handhaven.’

‘Op 17 januari gaan wij open, dat is een belofte’, laten beide eigenaren van De Kiet weten op Facebook. Afgelopen zondag greep de gemeente Eindhoven in, toen het restaurant ondanks de corona-lockdown ook geopend was. Nogal wat mensen hadden in het BBQ-restaurant hun maaltijd genoten. De Kiet kreeg toen een laatste waarschuwing. Ook kregen de vier aanwezige medewerkers een boete, omdat ze geen mondkapje droegen.

Ondanks de reprimande zeggen de eigenaren zich aan te sluiten bij alle ondernemers die ook op de 17e januari opengaan. Over wie ze het dan hebben, wordt niet duidelijk. Lokale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland riepen eerder weliswaar op de horeca op 17 januari weer open te gooien. Maar na financiële toezeggingen door het kabinet kwamen ze daarop terug.

Volgens de eigenaren van De Kiet wordt de ‘collectieve intelligentie’ van de Nederlanders beledigd met de huidige maatregelen. ‘Onze stem moet gehoord worden’, zeggen ze.

‘Het is voor iedereen een heel moeilijke tijd’, reageert de woordvoerster van de gemeente. ‘Zeker ook voor ondernemers die hun zaak nog langer dicht moeten houden. Maar de maatregelen zijn er niet voor niets. Deze ondernemers hebben, omdat ze afgelopen zondagavond tegen de regels in hun restaurant voor publiek hadden geopend, rond 18.40 uur een last onder bestuursdwang uitgereikt gekregen. Als ze nog een keer klanten laten eten in de zaak, wordt hun onderneming voor 14 dagen gesloten.’