Restaurant Waku Waku sluit deuren zonder ingrijpen politie

Restaurant Waku Waku sluit deuren zonder ingrijpen politie
Eigenaren WAKU WAKU

De eigenaar van het Utrechtse restaurant Waku Waku, waarvan de exploitant bij bezoekers de CoronaCheck-app niet wilde controleren, heeft zijn zaak maandagavond afgesloten, zonder dat er door de politie is ingegrepen.

Waku Waku had in de loop van de avond moeten sluiten van burgemeester Sharon Dijksma, maar bleef gewoon open. Een aantal sympathisanten was voor het horecapand op het Vredenburg gaan zitten om een eventuele ontruiming tegen te houden. Daartoe kwam het niet, omstreeks 23.00 uur sloot de eigenaar zelf de zaak.

Actievoerders

Na het sluiten van Waku Waku bleven enkele tientallen actievoerders staan in de buurt van het horecapand. Na een oproep van de politie zegden ze toe te vertrekken.

Weigeren controleren Coronapas

Burgemeester Dijksma had tot de sluiting van Waku Waku besloten omdat de exploitant de Coronapas niet wil controleren. Eigenaar Floris Beukers zei dat hij niet wil controleren omdat hij dan onderscheid zou maken tussen mensen met en zonder CoronaCheck-app. Daar voelt Beukers niets voor, hij ziet dat als discriminatie.

Zaak heropenen

Het is onduidelijk of Beukers dinsdag zijn zaak weer wil openen. Een aantal actievoerders liet maandagavond weten uit solidariteit met de exploitant dinsdag opnieuw naar Waku Waku te komen.

Wat de gemeente Utrecht betreft is de sluiting van Waku Waku nu echter een feit en zal vanuit de driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) worden gecontroleerd of de zaak de deuren dicht houdt.

Zaak sluiten

De gemeente stelt dat afgelopen donderdag een eerste gesprek met de ondernemer is gevoerd over het handhaven van de coronatoegangsbewijzen en dat de exploitant toen liet weten uit principe niet te controleren. Volgens de gemeente was sprake van 'een intimiderende toon in de richting van de aanwezige handhavers'. Op zaterdagavond constateerden handhavers dat gasten van Waku Waku inderdaad geen coronatoegangsbewijs hoefden te tonen. Op maandag besloot de burgemeester de zaak te sluiten. Dit besluit is in lijn met wat is afgesproken door de burgemeesters in het Veiligheidsberaad, aldus een gemeentewoordvoerder.