Restaurants worstelen opnieuw met onzekerheid voor Kerst

Restaurants worstelen opnieuw met onzekerheid voor Kerst

Restaurants worstelen ook dit jaar weer met onzekerheid rondom Kerst. Steeds meer zaken kiezen ervoor om dan dicht te blijven vanwege de aanhoudende onzekerheid rondom deze feestdagen.

Restaurants twijfelen of ze moeten gaan inkopen voor een kerstdiner in het restaurant, of dat ze zich gaan focussen op de kerstbox en de afhaal- en bezorgservice. Een aantal restaurants heeft de knoop al doorgehakt en aangekondigd de deuren gesloten te houden met de feestdagen.

Kunnen leveranciers het in zo'n korte tijd klaarspelen?

Restaurants moeten momenteel de deuren om 17.00 uur sluiten en die regel geldt in ieder geval tot 18 december. Pas op 14 december - twee weekjes voor Kerst - wordt bekend of er daarna nieuwe maatregelen komen, of dat er juist wordt versoepeld. Maar voor ondernemers is het dan te laat om nog een beslissing te moeten nemen voor de feestdagen. Gasten zitten met vragen, inkopen moeten gedaan, voorbereidingen treffen in de keuken, roosters gemaakt. Het is maar de vraag of leveranciers dit in zo'n korte tijd klaar spelen.
Restaurant Scherp in Middelburg heeft de knoop al doorgehakt. 'We hebben er helaas geen vertrouwen in dat het binnen drie weken ineens is opgelost. De gasten die gereserveerd hebben in ons restaurant bieden we uiteraard de mogelijkheid om ons heerlijke kerstthuismenu te bestellen. Ook zullen we de aantallen opschroeven zodat nog meer gasten van ons thuismenu kunnen genieten.'

'1000 boxen niet naast restaurantgasten'

Ook Erik Tas zet in op takeaway. Hij heeft drie bedrijven, 't Ganzenest in Rijswijk en in Leidschendam Bij Erik en Bistro 11. 'Tot aan Kerst zijn we vijf dagen open, tot 17.00 uur. Maandag en dinsdag blijven we dicht. Maar dus ook met Kerst. Het is zo onzeker dat wij nu al hebben besloten in te zetten op afhaal. Dat was vorig jaar een groot succes. We hebben een rekensom gemaakt en denken dat dit de beste optie is. Verpakkingsmateriaal is gelukkig al binnen. Ruim voldoende', lacht Tas. Hij benadrukt dat afhaal en bezorgen organisatorisch heel wat van een ondernemer vergt. 'Dit naast je restaurant doen met Kerst is zonder aparte keuken bijna niet mogelijk. Tenminste, niet in de hoeveelheden die wij hebben gedaan. Kerst 2020 deden we 1275 boxen plus nog losse bestelling van soep of saus.'

Zelfde bericht als vorig jaar

Brasserie Puur in Steenbergen meldt op social media: 'Wie had gedacht dat we onderstaand bericht van vorig jaar ook nu weer moeten delen. Met pijn in ons hart hebben we moeten besluiten om met Kerst gesloten te blijven. Er is nog te veel onduidelijk waar het kabinet naartoe wil met deze maatregelen. Deze weken staan volop in het teken van inkoop en voorbereidingen, waar we gewoonweg niet langer mee kunnen wachten. Bovendien willen we graag onze gasten, ons team en onze versleveranciers, duidelijkheid geven.

Daarom gaan wij ons met de volle 200 procent richten op de kerstmenu’s voor thuis.'
Restaurant van Hal in Voorst sluit zich erbij aan: 'We hebben reeds de knoop doorgehakt, ons restaurant zal ook dit jaar met de Kerst gesloten zijn.' Ook dit restaurant gaat voor afhalen en bezorgen. 'Afwachten is geen optie meer, open met allerlei beperkingen zien we gewoon niet zitten.'

Kerstdiner voor thuis

Tante Kee in het dorpje Kaag had eerder al besloten het restaurant dit jaar met Kerst te sluiten. 'Omdat er veel enthousiasme is voor het herintroduceren van onze dinerbox, stoppen we al onze energie, aandacht en creativiteit in de Tante Kee Christmas Box voor thuis. 'De gerechten zijn zo voorbereid dat je in een handomdraai een smakelijk kerstdiner van vier gangen op tafel zet. Inclusief amuse, brood, boter en friandises.' Team Tante Kee noemt de boxen 'limited edition'. 'Dus wacht niet te lang om teleurstelling te voorkomen.'
Niet alle restaurants hebben de knoop al doorgehakt. Sterchef Joris Bijdendijk van restaurant Rijks schrijft op Twitter: