Het terrein was toegankelijk via één tunnel, die tegelijkertijd als de enige uitgang diende. Paniek brak uit toen een politiebusje met loeiende sirene zich een weg trachtte te banen door de mensenmenigte heen.
De menigte raakte in paniek en in het gedrang werden negentien mensen onder de voet gelopen en overleden. Ruim 340 bezoekers raakten gewond. Volgens de Telegraaf waren veel jongeren onder invloed van drank en pillen.
Schuld
De krant Die Zeit meldt dat de brandweer maar een vergunning voor 250.000 personen heeft afgegeven. Het openbaar ministerie heeft inmiddels alle documenten van het stadsbestuur in beslag genomen en gaat onderzoeken of er sprake is van schuld bij de organisatoren of de stad.
Cover up fouten
Volgens informatie van Spiegel Online zouden documenten van de Love Parade geschrapt zijn uit de computers. Het medium citeert een functionaris die zegt dat er sprake is van een ‘cover up’. De politie zegt dat dat niet waar is en dat alle rampenplannen beschikbaar zijn.
Kritiek
Verschillende media uitten kritiek op de organisatie. De Telegraaf noemt het ‘chaotisch’ en volgens Die Zeit waren de rampenplannen gebrekkig.
Doorfeesten
Het feest werd niet direct afgelast, omdat de organisatie bang was voor nog eens extra verdrukkinggevaar wanneer 1,4 miljoen mensen tegelijkertijd het terrein zouden willen verlaten.
Historie
De Loveparade begon als een soort van politieke stroming in de zomer van 1989, vier maanden voordat de muur viel. Het groeide uit tot ’s werelds grootste dancefestival.
Bekijk hieronder ook een filmpje van RTL van het drama in Duisburg.