Uit een recente impactanalyse in opdracht van het ministerie van Financiën blijkt dat de vraag naar hotelovernachtingen in het slechtste btw-scenario met maar liefst 30 procent kan dalen. De resultaten zijn gedeeld in een Kamerbrief van staatssecretaris Van Oostenbruggen.
Opvallend
De analyse, uitgevoerd door onderzoeksbureau Significant APE, is gebaseerd op meerdere methodes, waaronder historische data-analyse en enquêtes onder consumenten. Opvallend is dat de prijsgevoeligheid van klanten sterk verschilt per segment. Budgetovernachtingen blijken veel gevoeliger voor prijsverhogingen dan luxe-accommodaties. Vooral vakantieparken en middenklasse hotels lopen risico op omzetverlies.
Hoewel consumenten in het verleden beperkt reageerden op prijsstijgingen, laat de enquête zien dat de aangekondigde btw-verhoging mogelijk wél tot significant ander gedrag leidt. Veel ondervraagden gaven aan minder vaak te zullen overnachten als de prijzen stijgen. Wel waarschuwt het onderzoeksbureau dat mensen vaak hun toekomstige gedrag overschatten in zulke enquêtes.
Onzeker
In de analyse van APE gaat men er vanuit dat 75 procent van de btw-verhoging wordt doorberekend in de logiesprijzen, wat neerkomt op een prijsstijging van 8,25 procent. ‘De werkelijke mate van doorberekening is onzeker en kan onder meer per segment en regio verschillen’, zo blijkt uit de stukken.
De overheid erkent in de Kamerbrief dat de verhoging impactvol is, maar blijft bij het besluit. De fiscale voordelen voor logiesverstrekking worden afgeschaft omdat het verlaagde tarief volgens eerdere evaluaties onvoldoende effectief was als stimuleringsmaatregel. De extra inkomsten die de maatregel oplevert, worden volgens het kabinet ingezet voor verbeteringen in de koopkracht.
Gevolgen
De daadwerkelijke effecten van de btw-verhoging zullen vanaf volgend jaar worden gemonitord, zo staat in de Kamerbrief. Maar de eerste signalen zijn duidelijk: de maatregel kan aanzienlijke gevolgen hebben voor hotels.
Reactie KHN
KHN-voorzitter Marijke Vuik: 'Duizenden ondernemers dreigen door de btw-verhoging op logies gasten én omzet te verliezen. Minder gasten betekent minder inkomsten, minder banen en minder ruimte om te investeren in hun bedrijf én hun mensen. Wij roepen de politiek op om de btw-verhoging terug te draaien en te kiezen voor beleid dat perspectief biedt, zodat iedereen kan blijven genieten van gastvrijheid, toerisme en de levendige steden en dorpskernen, die Nederland zo mooi maken.'