Gerrit Greveling noemt het wel ‘zwaar beschamend’ dat restaurants niet blind kunnen vertrouwen op de informatie van hun toeleveranciers, zoals bleek uit de uitzending van Radar van afgelopen maandag.
La Rive en Vermeer
Gerenommeerde Amsterdamse restaurants als La Rive, Vermeer, Reflet (Krasnapolsky) en Proeverij 247 dachten diervriendelijke foie gras op de kaart te hebben staan. In praktijk blijkt deze eendenlever van sommige leveranciers gewoon tot stand te komen door dwangvoedering.
‘Als restaurant moet je blind kunnen vertrouwen op de informatie van je leverancier. Nice to Meat, Nivo Finess en Plaisirs de la Table (leveranciers uit de uitzending - red) zijn niet de minste partijen. Ze zijn veel actief in de sterrenmarkt. Ik schrik ervan. Zwaar beschamend. Dit zijn partijen die je móet kunnen vertrouwen.’
Geen foie gras eten
‘Als Wakker Dier wil strijden tegen foie gras kunnen ze beter een verbod op de verkoop aanvragen in Den Haag.’ Zelf is Greveling van mening dat een gast zelf mag weten wat hij eet. Je hebt een vrijheid van meningsuiting en een vrijheid van eetgedrag. Als je tegen bent, eet je geen foie gras.’ Greveling is er niet van gediend dat een buitenstaander restaurateurs oplegt wat ze wel of niet op hun menu mogen zetten. In zijn eigen restaurant, Chalet Royal in Den Bosch staat foie gras maar sporadisch op de kaart.
Hertsenberg
Radar-presentator Antoinette Hertsenberg is zelf vervent beschermer van dierenrechten. Ze werkte zelfs voor de Dierenbescherming en is oprichter van de website www.devegetarier.nl. Hertsenberg is getrouwd met activist en Eerste Kamerlid Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren.
Het bestuur van De Alliance komt deze week nog bij elkaar en Greveling gaat ook dit punt bespreken.