Hotel The Toren mag na 25 jaar touwtrekken uitbreiden

Hotel The Toren mag na 25 jaar touwtrekken uitbreiden

Het Amsterdamse Hotel The Toren mag een verdieping op het hotel bouwen. Met die toestemming komt een eind aan 25 jaar juridisch touwtrekken tussen het hotel en met name de omwonenden.

‘De aanhouder wint’, constateert directeur en voormalig eigenaar Eric Toren. Al direct nadat hij in 1991 het hotel overnam, wilde hij een verdieping erbovenop bouwen en vroeg hij de vergunningen aan.

Dat werd echter aangevochten door de directe buren van het hotel aan de Keizersgracht en door de Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB).

De bouwvergunning werd al enkele malen verleend, in 1998 en in 2002, maar elke keer spanden tegenstanders een zaak aan tegen de gemeente, meldt Het Parool.

Daarbij werd als argument de monumentale staat van het pand en van de grachtengorden aangevoerd.

Schuin dak met pannen

Toren wilde eigenlijk een blokvormige opbouw, maar heeft nu ingestemd met een schuin dak met pannen, meer in de lijn met het oude pand.

‘Wij zien onszelf als een waakhond van het historisch stadsgezicht, daarom waren we bereid zo lang te procederen’, zegt Walter Schoonenberg van de VVAB in het Parool. ‘De vorm van de verhoging was een van onze voornaamste bezwaren. Gelukkig zijn we tot een mooie oplossing gekomen.’

Wrange bijsmaak

Eric Toren, die begin dit jaar het hotel verkocht aan een nieuw op te richten hotelgroep waar hij in dienst trad en ook aanbleef als directeur van hotel The Toren,  houdt hij een wrange bijsmaak over aan het geheel.

‘Ik heb op het laatst ingestemd met een aantal eisen van de buren, en een ton aan compensatie betaald voor hun juridische kosten op voorwaarde dat zij ook een paar eisen zouden laten vallen. Intussen liep er een rechtszaak bij de Raad van State. Letterlijk een halfuur nadat ik mijn krabbel zette, werd ik gebeld dat ik die zaak op alle punten had gewonnen en dus had kunnen bouwen zónder een ton lichter te zijn.’

Zijn advocaat raadde hem de regeling met de buren af, op persoonlijk verzoek van burgemeester Van der Laan tekende Toren toch.

Twee suites van 70 m²

‘Het gaat om het uiteindelijke resultaat. We gaan twee suites van elk 70 vierkante meter bouwen.’ De bouw start in december en moet voor 1 april zijn afgerond.

‘Gasten gaan dat nauwelijks merken. We hebben eerder verbouwingen gedaan terwijl we 100 procent bezet waren. Werkzaamheden mogen pas omm 10.00 beginnen en als een gast overdag wil slapen, leggen we de bouw stil. Daar wordt de aannemer wel gek van, maar hij berekent dat gewoon door. Maar we krijgen er wel wat voor terug, want zo houden we wel onze eerste plek op Tripadvisor en onze 9,4 op Booking.com.’