Beste chef van Colombia Leonor Espinosa kookt op Folie Culinaire

Beste chef van Colombia Leonor Espinosa kookt op Folie Culinaire

De Colombiaanse chef Leonor Espinosa geeft in oktober een masterclass op Folie Culinaire, het internationale vakevenement voor de gastronomie in Maastricht. Zij is de eerste chef uit de spectaculaire line-up van nationale en internationale chefs die de beursorganisatie bekendmaakt.

Espinosa wordt gezien als de beste vrouwelijke chef van Colombia en staat bekend om het gebruik van traditionele Colombiaanse producten met een moderne twist.

Beste restaurant van Colombia

Leonor - Leo - staat met haar restaurant ‘Leo Cocina y Cava’ in Bogotá op nummer 16 van de Latin America’s 50 Best Restaurants lijst. Het is daarmee beste restaurant van Colombia.
Geboren in het Colombiaanse Cartagena leert Espinosa al jong de authentieke keuken van de Caraïbische kust kennen. De rijkdom aan plantengewassen, producten en authentieke regionale keukens van Colombia doen haar in 1998 besluiten zich daarop te richten. Ze doet onderzoek naar traditionele ingrediënten en bereidingen en wil het culinaire erfgoed van Colombia uit te dragen. Daartoe opent ze in 2007 restaurant Leo Cocina y Cava, dat in het eerste jaar al tot de beste 82 restaurants ter wereld wordt uitgeroepen door Condé Nast Traveller Magazine. Ze kookt er de traditionele Colombiaanse keuken met een moderne twist.

Kaaiman uit de Amazone

Geïnspireerd door de Caribische en Spaanse invloeden van Cartagena en de Afrikaanse en inheemse Indiase culturen van Colombia kookt de 55-jarige Leonor in haar restaurant met alles wat Colombia te bieden heeft. Ze werkt met planten uit de tropische regenwouden en het Andesgebergte, tropische vruchten en bessen, wilde koffiebonen, gefermenteerde cocabladeren en traditionele dranken als arrechón op basis van gecondenseerde melk en specerijen, dat gezien wordt als een afrodisiacum. Het Amazonegebied inspireert tot gerechten met kaaiman en de zoetwatervis pirarucú, de Stille Zuidzee biedt vis en schaaldieren en de regio Santander levert mieren waarvan Leonor de pantsers verwerkt tot een crunch bij tonijn.

Folie Culinaire: Zuid-Amerikaanse inspiratie

In het licht van de toenemende belangstelling voor de Zuid-Amerikaanse keukens biedt de beurs met de masterclass van Leonor Espinosa de beursbezoeker volop inspiratie om deze keukens verder te ontdekken. Folie Culinaire vindt plaats van 9 tot en met 11 oktober in Mecc Maastricht.