Ricardo van Ede terug naar restaurant Le Garage

Ricardo van Ede terug naar restaurant Le Garage

Ricardo van Ede keert na 26 jaar weer terug op zijn oude nest bij restaurant Le Garage in Amsterdam. 'Na 26 jaar weer terug in Le Garage! Wie had dat gedacht', aldus Ricardo van Ede tegenover Misset Horeca.

'Vanaf vandaag terug op het honk', meldt het restaurant op Facebook. Ricardo van Ede: 'Twee maanden geleden had ik een wijnproeverij bij restaurant Le Garage. Die begon om 12:00 uur en 's avonds om 20:00 uur zat ik er nog. 'Ik raakte in gesprek met oud collega's, waaronder met Erwin Walthaus. En zo begon het balletje te rollen. Ja, weer terug op het oude nest. 26 jaar geleden is het...als ik dat zeg voel ik me zo oud', vertelt hij lachend.

'Laatste project'

Van Ede heeft een mooie cv opgebouwd, maar wel met aardig wat wisselingen. 'Voordat ik restaurant Ricardo’s in Odeon startte, was ik heel stabiel qua werk, maar het dichtgaan van Odeon heeft me geestelijk echt kapot gemaakt. Daarna heb ik de verkeerde keuzes gemaakt.' Van Ede bleef enige tijd zoeken naar de juiste match. 'Bij Hangar Amsterdam heb ik twee jaar heel fijn gewerkt. Maar ik heb altijd gezegd dat Odeon mijn laatste project zou worden.'  Op de vraag of Le Garage nu zijn laatste project is, zegt hij: 'Hardop zeggen durf ik dat niet meer. Je kan het leven niet plannen, maar ik hoop van wel.' Bij Hangar Amsterdam is nog geen nieuwe chef-kok gevonden. 'Dus ik blijf daar voorlopig nog wel als adviseur aan verbonden.'

Michelinster

Over de menukaart van Le Garage, zegt hij: 'klassiekers op de kaart zullen we behouden. Die zullen zeker niet verdwijnen, maar er komt zeker wel een verandering. Ik wil er mooie dingen gaan creëren.' Ambitie voor een Michelinster heeft hij niet meer. 'Tenminste, dat staat niet meer op nummer één als prioriteit. Ik wil gewoon lekker en mooi koken. Maar tuurlijk, ik zou liegen als ik zeg dat ik de ster terug zou gaan geven aan Michelin. Ik zou hem echt wel boven de schoorsteen hangen',  zegt hij hardop lachend.

De reacties op Facebook over zijn terugkomst zijn enthousiast.  'En nu knallen mannen.  Geen shitverhalen of erfenissen meer , gewoon ouderwets lekker koken! Heerlijke kip, grillworst, steak tataar hmmmmmm,  zin in. Succes mannen!', schrijft tweesterrenchef Hans van Wolde van restaurant Beluga in Maastricht onder meer.

Over Ricardo van Ede

Van Ede startte zijn carrière in 1983 bij Chalet Royal in Den Bosch. Vervolgens was hij met 21 jaar de jongste chef-kok ooit met een Michelinster tijdens zijn dienstverband bij De Graaf van het Hoogveen in Noordwijk. Daarna werkte enkele jaren in het buitenland. Voordat hij zijn eigen delicatessenshop begon, werkte hij als chef bij Brasserie van Baerle en bij Le Garage. Ricardo van Ede verdiende afgelopen jaren zijn strepen onder meer bij restaurants als Neva, Ricardo’s in Odeon en Nevel. Ook werkte hij korte tijd bij restaurant Hoogendam. Daarna bij café-restaurant Carels. De afgelopen paar jaar werkte hij bij Hangar in Amsterdam.

Le Garage

Le Garage is de illustere eetgelegenheid aan de Ruysdaelstraat waarmee Joop Braakhekke faam verwierf.  Braakhekke startte in 1990 restaurant Le Garage. Le Garage heeft sinds jaar en dag een Michelin Bib-Gourmand.