Gulpener Hopoogst wordt compleet festival: Hopfest

Gulpener Hopoogst wordt compleet festival: Hopfest

Gulpener heeft haar traditionele Hopoogst omgedoopt tot een heus festival: Hopfest. De 'planetproof' hop wordt zondag 8 september geplukt. Ook wordt er weer geraced met 'Kratkarts', zijn er vele soorten bier en kunnen bezoekers Biercolleges volgen.

De jaarlijkse Hopoogst van Gulpener wordt dit jaar omgedoopt tot Hopfest, en het vindt plaats op zondag 8 september. Ooit heel klein begonnen, nu uitgegroeid tot een festival.

De Gulpenerhop wordt in Reijmerstok, letterlijk een dorp verderop vanaf Gulpen, verbouwd. Het hopveld is volgens de Limburgse brouwer 'helemaal Planetproof'. Feit is dat Gulpener al langer bekend staat om haar vergaande duurzaamheidsbeleid. Ook bij het organiseren van het Hopfest wordt rekening gehouden met natuur, de omgeving en duurzaamheid.

Hop oogsten en duurzame stroomvoorziening

Ruim 200 vrienden en familie van de brouwerij helpen op zondag 8 september vrijwillig mee om Gulpener Hopfestde hop te oogsten die nodig is voor het nieuwe brouwseizoen. Dit jaar wordt de samenwerking met hopboer Roger Wouters nog intensiever. Hij zorgt niet alleen voor de hop, maar ook voor de duurzame stroomvoorziening tijdens het Hopfest.

Met zijn 2000 vierkantemeter aan zonnepanelen wordt het hele Hopfest voorzien van duurzame stroom. Dat betekent geen vervuilende aggregaten meer en een zelfvoorzienend Hopfest.

Uiteraard is ook het BrouwLokaal aanwezig tijdens het Hopfest. Sinds de start van het Brouwlokaal werken zij met het 25-miles concept. Dat betekent dat er alleen gewerkt wordt met producten en ingrediënten verkrijgbaar uit een 40 kilometer omtrek. Verse en eerlijke producten.

Racen en biercolleges

Ook dit jaar is er een parcours voor de krat karts. In het kader van duurzaamheid: de kratjes zijn elektrisch. En ook geen rijplaten, tape en een mini vrachtwagen om alles op te bouwen: speciaal voor dit jaar heef Gulpener een duurzame, houten kratkartbaan laten ontwikkelen.

Terwijl de plukkers de hop oogsten is er op het festivalterrein meer te zien, proeven en beleven. Naast de speciaalbieren (en overige dranken), worden er heuse biercolleges gegeven en is er onder meer een minibrouwerij waar gebrouwen wordt. Daar naast is er de huldiging van de Hopkoningin en de uitreiking van de Gulpener Duim.

Gulpener Duim

Die laatste is een stimuleringsprijs, die bestaat uit een kunstwerk en een cheque van €1250 en  gaat naar een vrijwilligersorganisatie die op een bijzondere wijze actief is op sociaal, maatschappelijk of cultureel vlak. Een prijs voor en door de lokale gemeenschap, want inwoners kunnen zelf iemand nomineren.

Welke vrijwilligersorganisatie dit jaar de prijs krijgt uitgereikt wordt zondag 8 september rond 16.00 uur bekend gemaakt door Gulpener directeur Jan-Paul Rutten en de Hopkoningin van 2019. Het Hopoogst festival is gratis toegankelijk en vindt plaats op zondag 8 september 2019 van 12.00 tot 19.00 uur aan de Reijmerstokkerdorpstraat in Reijmerstok.