Dutch Cuisine en KHN lanceren impact menu voor duurzamere horeca

Dutch Cuisine en KHN lanceren impact menu voor duurzamere horeca

Dutch Cuisine en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stellen in 2019 voor elk seizoen een nieuw impact menu beschikbaar aan de Nederlandse horeca. Deze impact menu's vormen de campagne 'Samen hebben we impact'. Deze menu's zijn zo samengesteld dat ze klimaat¬vriendelijk zijn en met minder impact op het milieu kunnen worden geserveerd.

In het herfst impact menu is het gebruik van dierlijke producten beperkt, het is zelfs een volledig vegetarisch menu. Dit scheelt in de impact aangezien dieren eerst (plantaardig) voer nodig hebben om te groeien. Er ontstaat dus een getrapt productie proces. In het hoofdgerecht zien we dat er zelfs in productgroepen met een relatief lage impact als graansoorten, zoals parelgort, winst te behalen is. Rijst is in vergelijking met parelgort een graansoort met een relatief hoge impact. Dit komt door het teeltproces van rijst waarbij de velden onder water worden gezet. Het dessert is, op de kaneel na, vrijwel volledig met lokale producten bereid, dit in tegenstelling tot het reguliere menu waar in het desert gebruik wordt gemaakt van tropisch fruit wat veel transport kilometers moet afleggen voor het de keuken bereikt. En dat scheelt de impact. Dit impactmenu is bedoeld ter inspiratie. Jij kunt er als chef delen uit gebruiken of het menu voor je eigen restaurant aanpassen. Zodat het past bij jouw gasten. Door dit menu op de kaart te zetten, zorgen we samen voor een leefbare wereld. Doe je mee?

Download hier het herfst menu met de toelichting

Samenwerken aan duurzame menu’s in de horeca

KHN en Dutch Cuisine werken samen om actief aandacht te geven aan de 'verduurzaming' of 'vergroening' van de menukaart in Nederlandse horeca. De vijf principes van Dutch Cuisine staan daarbij centraal: meer plantaardig/minder dierlijk, groenten van het seizoen, van lokaal, vers en zonder kunstmatige toevoegingen. Daarnaast speelt het terugdringen van voedselverspilling een belangrijke rol. Om horecaondernemers en hun koks te informeren en inspireren, organiseren KHN en Dutch Cuisine onder andere inspiratiesessies. De eerstvolgende sessie is op 11 november 2019 'Koken met Zeegroenten'.

Dutch Cuisine is een beweging die de Nederlandse keuken en eetcultuur promoot. In deze keuken krijgen groente een hoofdrol en vlees en vis een bijrol. Dutch Cuisine is met smaak gezond en verantwoord koken en eten. En dit alles op basis van vijf principes die duurzaam zijn voor mens, dier en milieu. Ken