Jan Smink kookt voor Nederland tijdens wedstrijd in Parijs

Jan Smink kookt voor Nederland tijdens wedstrijd in Parijs

Ondernemer en chef Jan Smink gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de kookwedstrijd Prix Culinair Taittinger in Parijs. 'Heel bijzonder om Nederland te mogen vertegenwoordigen in Parijs,' zegt de ervaren wedstrijd-chef.

Jan Smink is en ervaren wedstrijdkok en stond eerder in de arena voor Nederland tijdens de Bocuse d’Or. Smink is gekozen tot kandidaat omdat de opzet van de wedstrijd veranderd is. De eerder gehouden voorronde is van het programma geschrapt. ‘We hebben de traditionele wedstrijd verjongd en de voorronde omgebogen tot een kandidaat-stelling met de missie om de mens centraal te stellen,’ laat het champagnehuis weten. Sander van Zandvliet (Valuas) vertegenwoordigde Nederland de twee voorgaande jaren.

De kandidatuur van Jan Smink werd maandag 18 november bekendgemaakt in De Loft van de A’dam Toren. De Prix Culinair gaat voor de 53 keer plaatsvinden, eind januari 2020 in Parijs. Lars van Galen van ’t Lansink haalde de beker in 2011 naar Nederland, toen nog als chef bij De Bloemenbeek. Van Galen is nu voorzitter van Prix Culinair Taittinger Nederland. Ook Jonathan Zandbergen wist tijdens zijn derde deelname de finale in Parijs op zijn naam te schrijven, in 2014.

Jan Smink

Van Galen: ‘De kandidaat die we als jury hebben geselecteerd is al een winnaar. Met 5 jaar ervaring in De Librije en 5 jaar ervaring in Lauswolt en meerdere Bocuse d’Or titels op zijn naam, weet hij als geen ander hoe het is om te presteren onder hoge druk en het einddoel niet uit het oog te verliezen en te winnen.'

Smink: ‘Ik vind het heel bijzonder om Nederland te mogen vertegenwoordigen in Parijs. Een uitdaging die ik met beide handen aangrijp.’ Alle gasten werden tijdens de onthulling getrakteerd op een eigentijdse uitvoering van de St. Jakobsschelp van Jan Smink.

Op de 16de verdieping van de A’dam Toren kookten Prix-ambassadeurs Lars van Galen (’t Lansink*), Jonathan Zandbergen (Merlet *), Jef Schuur (Bij Jef*) en Charly de Wijs (Chef aan de Werf) een diner voor de gasten.

Paul Balemans (Commercial Director, Oud Reuchlin & Boelen) verwelkomde de genodigden en benadrukte de jarenlange banden tussen de wijnimporteur en het champagnehuis Taittinger. ‘Ik vind het speciaal dat we een decennialang partnership hebben opgebouwd met een champagnehuis dat er alles aan doet om kwaliteit te laten schitteren.’

De gerechten van de avond werden afgewisseld met de signature champagnes van het huis; Champagne Brut Réserve, Champagne Prélude Grands Crus en Champange Nocturne Sec in een feestelijke ‘city lights’ jasje. Na het derde gerecht verschenen Lars van Galen en Vitalie Taittinger op het podium om de Nederlandse kandidaat voor de Prix Taittinger bekend te maken.

Jan Smink kan zich op gaan maken voor de internationale kookwedstrijd die eind januari 2020 zal worden gehouden in Parijs. De winnaar van de internationale finale gaat met een geldbedrag van €20.000,- naar huis ter ondersteuning van zijn/haar talent en ondernemerschap in de gastronomische wereld.

Beker naar Nederland

De internationale beker ging tot nu toe drie keer naar Nederland:
1986 – Surjahadi Djajapermana, Hilton de Schiphol, Amsterdam
2006 – Charly de Wijs, Restaurant Kastanjehof, Lage Vuursche
2011 – Lars Van Galen, De Bloemenbeek, De Lutte
2014 - Jonathan ZandbergenHet Veerhuys in Almere