nieuws

Lars van Galen wint internationale Prix Taittinger

Hotel

Chef de cuisine Lars van Galen van De Bloemenbeek in De Lutte heeft dinsdag in Parijs de internationale Prix Taittinger gewonnen. Een dag eerder kreeg hij van Michelin een ster. ‘Tijdens de reis naar Nederland heb ik zes uur om het allemaal op me te laten inwerken.

Lars van Galen wint internationale Prix Taittinger

‘Het verliep allemaal precies zoals gepland’, reageerde de kersverse sterchef Lars van Galen (33) woensdagochtend vanuit zijn hotel in Parijs. ‘Alleen het deelnemen was al een belevenis en dan de wedstrijd ook nog winnen, fantastisch!’

Van Galen, die deelnam namens de Benelux, moest als voorgerecht risotto met langoustine maken. De opdracht voor het hoofdgerecht was: jong wildzwijnrug gegaard op het karkas, uitgesneden en terug gepresenteerd op het karkas. Daarbij moesten drie garnituren worden gebruikt, waaronder een Mona Lisa-aardappel.

‘Ik mocht als laatste, dat vond ik een voordeel’, aldus Van Galen. ‘Je staat dan toch vers op het netvlies van de jury. Het enige lastige was dat ik moest werken met een Franse commis en ik spreek die taal niet vloeiend.’

Hoewel hij enorm tevreden was over het resultaat en de gerechten van de andere deelnemers had gezien, durfde hij niet te hopen op een goede klassering. ‘Het gaat om de smaak en die is niet zichtbaar. Bovendien steek ik zo zelf niet in elkaar.’

De jury was veel resoluter. Van Galen: ‘Ze vonden met name het vlees helemaal fantastisch. Ze grapten: je risotto was ook wel goed hoor, maar de wildzwijnrug was subliem.’

Maandag een Michelinster, dinsdag winnaar van een prestigieuze kookwedstrijd, Van Galen moet het allemaal nog laten bezinken. ‘Straks rijden we terug naar huis, dan heb ik zes uur om het op me te laten inwerken. Ik ben de derde Nederlander in 45 jaar, dat is toch bijzonder.’

Reageer op dit artikel