De Librije en Bollinger presenteren winnende pairings op Wine Professional

De Librije en Bollinger presenteren winnende pairings op Wine Professional

Het team van De Librije*** won in oktober het Grand Concours Bollinger, en presenteerde samen met het champagnehuis het winnende voor- en hoofdgerecht inclusief vier bijpassende champagnes op Wine Professional.

Het was de eerste editie van het Grand Concours Bollinger, een wijn-spijscompetitie van The Wine & Food Association. In het proeftheater op Wine Professional bereidde de brigade van het Zwolse driesterrenrestaurant twee gerechten, champagnehuis Bollinger serveerde daar vier champagnes naast.

Pinot noir

Pinot noir vormt de rode draad in de champagnes van Bollinger, deze druif komt in de hele lijn terug. In de proeverij bouwt het aandeel van de druif op: van 60 naar 100 procent pinot noir.

Als eerste champagne werd de Special Cuvée geschonken. Een assemblage van oogsten uit 2002 tot en met 2015, bestaande uit 60 procent pinot noir, 25 procent chardonnay en 15 procent meunier.

De eerste pairing was de Bollinger Rosé, die bestaat uit 62 procent pinot noir, 24 procent chardonnay en 14 procent meunier. Ook is zo’n 5 procent rode wijn toegevoegd voor de kleur. Ernaast komt een gerecht van koud gegaarde langoustine met kombucha, tomaat, rode grapefruit en crème van sesam.

La Grande Année met eend

Vervolgens komt een van de topchampages van Bollinger in het glas: La Grande Année 2008. De blend bestaat uit 70 procent pinot noir en bijna 30 procent chardonnay. In deze champagne zit geen meunier, die minder goed tegen veroudering kan. Deze wijn is nu probleemloos zo’n 20 tot 30 jaar te bewaren. De champagne heeft zo’n tien jaar op eikenhouten vaten gerijpt.

‘We wilden de diepgang en verfijning van deze champagne benaderen met het bijpassende gerecht’, zegt Sabas Joosten, hoofdsommelier van De Librije. Dat gerecht is eend uit Ermelo; sap van gefermenteerde sinaasappel; jus van eend verrijkt met hooi; macadamia en kimchi.

Als uitsmijter wordt ook een special edition geschonken: de Millésimé 2011, 007 edition. Deze 100 procent pinot noir is een samenwerking met de James Bond-franchise en is gemaakt ter ere van de 25 Bond-film. Er zijn slechts een paar honderd flessen van gemaakt en niet meer dan een handvol magnums is aan Nederland toegewezen.