Top 5 verzekeringen voor je horecazaak

Top 5 verzekeringen voor je horecazaak

Ondernemen brengt risico's met zich mee. Met deze top vijf van horecaverzekeringen weet je zeker dat jij goed verzekerd bent.

1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wat als een van je gasten uitglijdt op een natte vloer? Of: een gast wordt ziek na het eten van besmet voedsel in jouw restaurant. Hoe zorgvuldig je ook werkt, er kunnen altijd dingen gebeuren waarvoor je als horecaondernemer aansprakelijk kan worden gesteld. Soms kan dat flink in de papieren lopen. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is schade aan personen en zaken in jouw horecaonderneming gedekt. Ook als een van je medewerkers een fout maakt. Zodat jij zonder gedoe kan blijven ondernemen.

2. Inventaris/Goederenverzekering

De inrichting van je horecazaak is onderdeel van je horecaconcept. Je meubels en interieur bepalen voor een groot deel de beleving van je gasten. Daarom moet je er niet aan denken dat je inventaris beschadigd raakt door brand of wateroverlast. Met een inventaris/goederenverzekering is de inhoud van je bedrijfspand beschermd tegen onder meer brand-, storm-, inbraak, – en waterschade.

Huur je een pand en heb je zelf een bar geplaatst of de keuken verder uitgebouwd? Verbeteringen die je als huurder aan je bedrijfspand hebt aangebracht vallen onder het huurdersbelang. Dit kun je meeverzekeren bij de inventaris/goederenverzekering.

3. Verzuimverzekering

Brandwonden, snijwonden, uitglijden: een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Zeker in topmaanden voor de horeca waarin de werkdruk hoog ligt. Als een van je medewerkers uitvalt, kan dit aardig in de papieren lopen. Volgens de horeca cao ben je als horecaondernemer verplicht om je zieke werknemer het eerste jaar 95% van zijn loon door te betalen. Voor het tweede jaar geldt in de horeca een loondoorbetalingsverplichting van 75%. Met een verzuimverzekering zijn je kosten van loondoorbetaling gedekt. Bovendien bieden veel verzekeraars ondersteuning bij het voorkomen van verzuim. En helpen zij je zieke werknemer om zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan. Een prettige gedachte als je werkt in een branche met een groot personeelstekort.

4. Bedrijfsschadeverzekering

In de horeca is het risico op brandschade groter dan in de meeste andere branches. Zeker in restaurants waar vaak op open vuur wordt gekookt. Na een fikse brand moeten veel horecaondernemers uiteindelijk hun zaak sluiten.

De kosten na een brand kunnen hoog oplopen: denk aan kosten voor herstel van je bedrijfspand en de winst die je misloopt als je horecazaak tijdelijk is gesloten. Vaste lasten zoals personeelskosten en huur of hypotheek lopen dan gewoon door. Een bedrijfsschadeverzekering dekt al deze kosten als je bar of restaurant tijdelijk de deuren moeten sluiten na bijvoorbeeld een brand, wateroverlast of inbraak. En gaat het echt heel lang duren voordat je zaak hersteld is? Dan kun je op deze verzekering terugvallen voor het huren van een tijdelijk pand met inventaris. Fijn idee toch?

5. Rechtsbijstandsverzekering

Als horecaondernemer heb je met veel partijen te maken: denk aan je personeel, verhuurder, leverancier en de gemeente. Waar mensen samenwerken, ligt een conflict altijd op de loer. Met een rechtsbijstandsverzekering heb je recht op juridisch advies bij het verkrijgen van vergunningen en het opstellen van (personeels)contracten. Op deze manier kun je veel conflicten voorkomen.

Raak je toch in een conflict verzeild? Bijvoorbeeld met de gemeente over een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van je horecazaak. Dan ben je met een rechtsbijstandsverzekering verzekerd van juridische hulp.

Adviseur

Twijfel je welke verzekeringen het beste bij jouw horecazaak passen? Een adviseur kan je helpen om de risico’s voor jouw horecaonderneming in kaart te brengen. Hij of zij helpt niet alleen bij de keuze wat je wel en niet wilt verzekeren. Een adviseur weet ook welke maatregelen jij het beste kunt nemen om de grootste risico’s voor jouw horecazaak te voorkomen of beperken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Goudse Verzekeringen. Bij De Goudse kies je uit verzekeringen en dekkingen  met specifieke voordelen voor horecaondernemers.