'Vrijwel geen boetes voor overtreden coronaregels in horeca'

'Vrijwel geen boetes voor overtreden coronaregels in horeca'

Hoewel gemeenten steeds vaker merken dat gasten geen 1,5 meter afstand houden, komt het overtreden van de coronaregels horecaondernemers vrijwel niet op boetes te staan. Dat meldt het AD na een steekproef onder 56 gemeenten.

In die gemeenten hebben buitengewoon opsporingsambtenaren de eerste drie weken van juni geen enkele boete uitgeschreven voor het overtreden van coronaregels in horecagelegenheden. Waarschuwingen werden wel uitgedeeld, in totaal 141 keer.

Optreden bij excessen

Gemeenten treden volgens de krant alleen op bij 'excessen'. "Het belangrijkste is dat we in gesprek willen blijven met de horeca en samen op zoek gaan naar oplossingen", zegt een woordvoerder van de gemeente Amersfoort. Volgens iemand van de gemeente Utrecht wordt het wel steeds drukker. "Daardoor wordt het moeilijker om afstand te houden."

Overigens kan het zijn dat de politie wel boetes heeft uitgedeeld. Politiecijfers komen volgens het AD naar verwachting begin juli naar buiten.

Het AD schreef eerder al dat Agenten en boa's na de heropening niet op grote schaal zouden gaan surveilleren langs terrassen. Ook gaan ze niet structureel in de horeca controleren of er meer dan dertig mensen binnen zijn. Dat schreef het AD toen op basis van een rondgang langs tien van de grootste gemeenten van Nederland.

Schermen voor op het terras

Versoepeling maatregelen

Alleen als horecazaken binnen meer dan 100 gasten willen ontvangen, waarbij ze nog wel 1,5 meter afstand van elkaar bewaren, moet er gereserveerd worden en moet er een checkgesprek plaatsvinden. Onder de 100 gasten hoeft dat niet, maar geldt nog altijd wel de 1,5 meter-regel.

Geen 1,5 meter met kuchschermen

Buiten geldt ook de 1,5 meter-regel. Als er kuchschermen geplaatst worden, hoeven terrastafels niet op 1,5 meter van elkaar te staan. Dit geeft ondernemers op het terras de mogelijkheid om meer gasten te ontvangen. Er mogen buiten meer dan 250 mensen bijeenkomen, maar dan moet er wel gereserveerd worden en moet het checkgesprek plaatsvinden.

‘Meer vrijheden in de zomer dan gedacht’

Volgens de premier zorgt deze aanpassingen voor meer duidelijkheid voor gasten, meer lucht voor ondernemers maakt het handhaven makkelijker. ‘We gaan de zomer in met meer vrijheden dan we vooraf hadden gedacht. Ik hoop dat iedereen van die vrijheden gaat genieten maar wel zijn verantwoordelijkheid blijft houden.’

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.