Terraseigenaar kan 1,5 meter vervangen door scherm

Terraseigenaar kan 1,5 meter vervangen door scherm

Als er een scherm tussen terrastafeltjes staat, mogen ze in het vervolg dichter op elkaar staan dan 1,5 meter. Het kabinet hoopt dat de horeca zo meer bezoekers kan ontvangen, zo meldt Mark Rutte woensdag tijdens de persbijeenkomt. Dit zijn de overige maatregelen:

Algemene regels voor activiteiten binnen:

  • We houden 1,5 meter afstand van anderen;
  • In winkels, horeca, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.
  • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
  • Maximaal 100 personen per ruimte, bijvoorbeeld een vergaderloctie, met vaste zitplaatsen (exclusief personeel);

Algemene regels voor activiteiten buiten: 

  • We houden 1,5 meter afstand van anderen; een scherm op het terras is een alternatief voor de 1,5 meter afstand
  • In dierentuinen, pretparken, en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers, waaronder de horeca, is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen per ruimte.
  • Maximaal 250 personen (exclusief personeel) op buitenlocaties waar van doorstroom geen sprake is;
  • In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats;
  • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.

Kinderen:

  • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden.
  • Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.

Terras Brasserie Staverden. horecamedewerkers

'Weer een stap vooruit'

'Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. We starten een nieuw hoofdstuk en gaan van een intelligente lockdown naar ruimte met regels. Algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig want het coronavirus is zeker niet verdwenen', meldt Rutte op de persbijeenkomst.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) heeft laten onderzoeken of de zogenoemde kuchschermen veilig zijn en of er mee valt te werken. Een terrasscherm mag nu als alternatief voor deze afstand worden ingezet. Schermen en schotten van plexiglas of ander materiaal mochten eerder daags voor de heropening van de horeca toch nog niet worden ingezet als veilig alternatief voor de 1,5 meter afstand. Eerst moest nog onderzoek worden gedaan naar de werking ervan.

Binnen blijft de voorgeschreven 1,5 meter nog wel gelden.

Discotheken en feestcafés blijven voorlopig gesloten

Discotheken en feestcafés blijven voorlopig gesloten. Als de situatie het toelaat en het virus onder controle blijft, dan kunnen op termijn discotheken en nachtclubs open. Rond 1 september wordt dit opnieuw bekeken. Ondertussen wordt wereldwijd gewerkt aan medicijnen en vaccins tegen het coronavirus. Uiteindelijk moet dat leiden tot het opheffen van de algemene regels, zoals het 1,5 meter afstand houden. Maar zolang het virus er is, zullen we ons aan de algemene regels moeten houden. 'Samen houden we vol. Want corona onder controle houden, dat kunnen we alleen samen.'

Grote evenementen pas vanaf tweede helft augustus

Ondanks de versoepelingen die per 1 juli gelden, zal het evenementenseizoen nog niet op die datum beginnen, waarschuwt premier Mark Rutte. Het verlenen van vergunningen duurt namelijk nog wel een week of zes.

Grote evenementen zullen dan ook weer pas echt georganiseerd worden vanaf half augustus, denkt Rutte. Organisatoren moeten ervoor zorgen dat de coronamaatregelen worden nageleefd.

Nieuwe lockdown

Het kabinet acht een lockdown in heel Nederland 'onwaarschijnlijk' en als het goed is, onnodig. De meeste coronamaatregelen zullen regionaal of lokaal gericht zijn om kleine uitbraken snel uit te kunnen trappen, zegt 'coronaminister' Hugo de Jonge.

'Een landelijke lockdown is onwaarschijnlijk, als we het goed doen met elkaar', zei de minister na een crisisvergadering van het kabinet. Dat laatste is belangrijk, benadrukt hij, want 'de pandemie raast door'.

Mocht het aantal nieuwe besmettingen onverhoopt toch ineens flink oplopen, dan is het de bedoeling dat de maatregelen op regionaal niveau en het liefst lokaal worden genomen. 'We bereiden ons nu voor om het lokaal te kunnen aanpakken', zei De Jonge. Als voorbeeld wijst hij op metingen in het rioolwater waarmee lokale aanwezigheid van het virus vroeg kan worden gesignaleerd.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.