Hotel Breeze heropent als Four Elements Amsterdam

Hotel Breeze heropent als Four Elements Amsterdam

In juni 2019 opende Hotel Breeze in Amsterdam als het eerste energieneutrale hotel ter wereld. Na onenigheid tussen de managementmaatschappij en eigenaar van de naam (Aeon Plaza Hotels) en de eigenaar van het hotel (de Russische zakenman Alexander Anisimov) is het hotel nu heropend als Four Elements Hotel Amsterdam.

Het idee voor wat nu Four Elements Hotel Amsterdam is, dateert al uit 2013, toen ingenieur Ben Bronsema promoveerde op wat het het EWF-principe noemde: Earth, Wind & Fire. Hij bedacht een systeem waarbij een gebouw met behulp van wind en zon haar energie zelf opwekt en deels opslaat onder de grond in de vorm van warm of koud water.

Het principe werd omarmd door enkele partijen, waaronder Dutch Green Company en Aeon Plaza Hotels. Om het pand daadwerkelijk neer te zetten, werd een investeerder gezocht. Een van de eigenaren van Aeon Plaza is de Russische Yuri Chernega, via hem werd de eveneens Russische zakenman Alexander Anisimov aan boord gehaald als investeerder.

Na 3,5 jaar plannen en bouwen, opende Hotel Breeze in juni 2019 de deuren. Al in de aanloop naar de opening bekoelde de zakelijke relatie tussen beide Russen, wat uiteindelijk leidde tot een breuk tussen Aeon Plaza en Anisimov.

Vier elementen

Omdat Aeon Plaza eigenaar is van de naam Hotel Breeze, moest worden gezocht naar een nieuwe naam. Omdat het energieprincipe van het hotel is gebaseerd op de vier elementen vuur, water, aarde en lucht, is gekozen voor Four Elements Hotel.

Het hotel is ontworpen vanuit de filosofie om slimme principes uit de natuur in te zetten voor duurzame innovatie, zogeheten biomimicry.

Zo is de klimaatbeheersing van het gebouw geïnspireerd op de natuurlijke ventilatie in termietenheuvels in de woestijn. Dat werkt als volgt: buitenlucht waait via de ventilatieroosters op het dak de ‘klimaatcascade’ in, een verticale kolom in de kern van het gebouw. De klimaatcascade werkt als een natuurlijke warmtewisselaar. In de winter wordt hierin lucht verwarmd en beneveld met water dat met hulp van zonnewarmte en warmte uit de warmte-koudeopslag (WKO) een constante temperatuur heeft van 20°C. In de zomer zorgt de nevel voor afkoeling van de lucht.

Het water zorgt ook voor een natuurlijke reiniging van de buitenlucht: fijnstof slaat neer. Het gebruikte water wordt gefilterd, gedesinfecteerd en na koeling opnieuw naar de sproeiers getransporteerd. Door het sproeiwater in de klimaatcascade ontstaat een neerwaartse druk. Dit zorgt ervoor dat de geconditioneerde frisse lucht via de kanalen vanuit de kelder zich op een natuurlijke manier via de luchtverdeelkanalen verspreidt naar de hotelkamers. De temperatuur in de hotelkamers kan met behulp van ventilatorconvectoren door verwarming of koeling maximaal 3°C worden bijgeregeld.

Zonneschoorstenen

De lucht wordt via de badkamers afgezogen en getransporteerd naar de onderzijde van twee zonneschoorstenen. Dat zijn glazen kolommen aan de zuid-westgevel van het gebouw waarin de lucht door de zon fors wordt verhit. Die hitte wordt boven in het gebouw gebruikt om lucht en water te verwarmen, dat vervolgens de WKO in gaat.

De stijgende warme lucht in de zonneschoorsteen en de neerwaartse druk in de klimaatcascade zorgen voor automatische luchtcirculatie door het gebouw. De lucht in het gebouw wordt elke twee uur volledig ververst. Voordat de gebruikte lucht wordt afgevoerd via de gevel, wordt de restwarmte via een warmtewisselaar uit de retourlucht onttrokken. Die wordt hergebruikt voor het verwarmen van tapwater en opslag in de bodembron.

Ook zijn drie zijden en het dak van het hotel bedekt met zonnepanelen, in totaal zo’n 2000 vierkante meter. Dat levert per jaar 200.000 kWh op. Dat is voldoende voor het energieverbruik in alle 195 kamers en daarmee driekwart van de energiebehoefte van het hele hotel, inclusief restaurant en keuken.

Deze duurzame filosofie en aanpak werd begin dit jaar beloond met de prestigieuze EZK Energy Award van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Four Elements Hotel Amsterdam

De afgelopen maanden onderging het 195 kamers tellende hotel een rebranding, op 1 juli heropende het onder de nieuwe naam. Het hotel wordt omringd door het water van het IJmeer en de haven van IJburg. Herbs Garden Restaurant werkt hoofdzakelijk met lokale seizoensproducten, kruiden uit eigen kas en biedt een biodynamische wijnkaart.

De Wind Sky bar op de tiende verdieping met wijds uitzicht is een van de hoogste rooftop bars van Amsterdam en het ruime zonneterras kijkt uit op de jachthaven. Ook beschikt het hotel over diverse ruimtes voor evenementen.

Four Elements Hotel Amsterdam werkt met respect voor de natuur en voert duurzaamheid en circulariteit door tot in de kleinste details. Hierdoor maakt het hotel minimale impact op het milieu waarbij de ecoluxe ervaring altijd voorop staat.

Van meubels tot vloeren, van linnen tot douchekoppen, alles is duurzaam, gereycled of ge-upcycled. Medewerkers dragen circulaire jeans, de hotelfietsen zijn samengesteld uit gerecyclede onderdelen en de waterglazen zijn gemaakt van gebruikte wijnflessen. In de hotelkamers staan koffiekopjes gemaakt van restanten klei van basisscholen en op de bedden ligt eco bedlinnen.