EU maakt wijn uit Achterhoek beschermd streekproduct

EU maakt wijn uit Achterhoek beschermd streekproduct

De Europese Commissie heeft de streek rond Winterswijk erkend als wijnregio. Wijnen uit dit deel van de Achterhoek hebben een zogeheten beschermde oorsprongsbenaming (BOB) gekregen.

Behalve twee rode en twee witte wijnen en een rosé, hebben ook een mousserende en twee dessertwijnen het BOB-etiket bemachtigd. De Achterhoekse bodem van leem en kalk en met een flinke humuslaag 'heeft een goede invloed op de volheid van de wijn', stelt de commissie. En de zonnige dagen en wat koudere nachten in het uiterste oosten van Gelderland zouden een wat rijpere druif en frisse, fruitige wijnen opleveren.

Zesde streek in Nederland

BOB biedt streekproducten bescherming tegen namaak. Achterhoek-Winterswijk is de zesde streek in Nederland die de beschermde oorsprongsbenaming krijgt. Wijnen uit het naburige Oolde zijn al beschermd. Dat geldt ook voor het Overijsselse Ambt Delden en drie wijngebieden in Limburg.

Nederlandse wijnen

In 1997 waren er maar zeven serieuze wijnbedrijven in Nederland, in 2019 waren dat er al bijna 200 en de groei is er nog niet uit. Was de eerste aanplant vaak een speciaal druivenras voor een wat kouder klimaat als auxerrois of jonniter. Mede door de warmere zomers worden in Nederland steeds vaker internationaal populaire rassen als sauvignon en chardonnay aangeplant.

Nederlandse wijnen gaan steeds meer een gewoonte worden op de Nederlandse wijnkaarten. 'Helaas is onze grond erg prijzig, de personeelskosten en de kosten van de wijnmaakapparatuur hoog. Hierdoor zijn de prijzen van onze wijn wat aan de hogere kant. Maar wijn van eigen grond heeft toch wat speciaals', schreef Lotte Wolf hier in 2018 over.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.