Anne Marie Nijhoff wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020

Anne Marie Nijhoff wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020
Anne Marie Nijhoff

Anne Marie Nijhoff van La Provence in Driebergen heeft de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020 gewonnen. Via een meeting in Zoom werd dit onthuld op maandag 26 oktober door Winston Gerschtanowitz. Hij stond met de prijs bij de winnaar op de stoep.

Anne Marie Nijhoff (25) had, net als de andere kandidaten, de opdracht gekregen de zoom-meeting op de zaak bij te wonen. Bij Restaurant La Provence in Driebergen belde Winston aan. Dit keer niet met een gouden koffertje van de Postcode Loterij maar met een zwart Hennessy-exemplaar. Willem Kool van De Telegraaf onthulde de nummers twee en drie.

Over de winnaar Anne Marie Nijhoff

Nijhoff (vorig jaar deed ze mee voor Fizzy in Epe aan de Hennessy Gastvrijdheidswedstrijd) wilde eigenlijk zeebioloog worden. Bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort groeide haar interesse voor vinologie. Nijhoff is nu sommelier bij La Provence in Driebergen. Haar vriend Thijs Elbrink doet hetzelfde werk bij 't Nonnetje in Harderwijk. Samen willen ze ooit een fine dining restaurant beginnen. Anne Marie vindt het fijn om tijd te maken voor haar gasten en ze deed aan de wedstrijd mee om aandacht te vestigen op de bediening.

Nummer twee en drie

Op de tweede plek eindigde Esmee Timmer van Onder de Linden in Aduard, op drie Jennifer Takkenberg van Vigor in Vught.

Hennessy Gastvrijheidsprijs
Winston en Anne Marie Nijhoff

De editie van vorig jaar werd gewonnen door Tim Wellenberg, destijds werkzaam voor Restaurant Hanninkshof in Enschede, inmiddels voor Latour (Huis ter Duin) in Noordwijk. De prijsuitreiking van de Hennessy Gastvrijheidsprijs vond (digitaal) tegelijk plaats met de lancering van de Lekker gids voor 2021.

Het oordeel van de jury

Juryvoorzitter Edwin Raben was onder de indruk van de kwaliteiten van alle deelnemers. Zowel in theorie als praktijk. 'Voor dit laatste onderdeel is dit jaar meer getest dan ooit. Meer opdrachten, meer mogelijkheden voor de jury om te beoordelen. Het niveau wordt gewoon elk jaar hoger en dat is goed voor het vak.' Raben besluit richting kandidaten: 'Hopelijk kunnen we elkaar volgend jaar weer echt ontmoeten.'

Restaurantverenigingen

De wedstrijd werd dit jaar voor de 19e keer georganiseerd. Alles draait hierbij om de zoektocht naar de beste jonge gastheer of gastvrouw. Deelnemen aan de competitie mag alleen als je tussen 20 en 26 jaar bent. De organisatie is in handen van vier restaurantverenigingen: JRE, Les Patrons Cuisinier, Alliance Gastronomique en Fine Eastern Restaurants, Fer.

De tien finalisten Hennessy Gastvrijheidsprijs 2020

1. Anne Marie Nijhoff
La Provence, Driebergen

2. Jennifer Takkenberg
Restaurant Vigor, Vught

3. Paul Geerts
Ratatouille Food & Wine, Haarlem

4. Lisette Fredriks
Os en Peper by Ard, Zwolle

5. Stijn de Boer
Sukade, Meppel

6. Esmee Timmer
Herberg Onder de Linden, Aduard

Wildcardhouders

7. Anjun Chen
Renao, Arnhem
(FER – Fine Eastern Restaurants)

8. Daphne van den Hoven
Olivijn, Haarlem
Les Patrons Cuisiniers

9. Julius Wever
Restaurant Fris, Haarlem
JRE-Nederland

10. Jasper de Jong
Treeswijkhoeve,, Waalre
Alliance Gastronomique

Reserve kandidaat

11. Gerrit de Koe
Restaurant Villa la Ruche, Voorburg
JRE-Nederland

De theorie dag was op maandag 24 augustus bij Savarin in Rijswijk. De proeven werden afgenomen door juryvoorzitter Edwin Raben, geassisteerd door Eduard van der Toolen van ROC Mondriaan Den Haag.

De finale was op 14 september 2020. Deelnemers moesten die dag de praktijkproef afleggen en ze kregen een masterclass van Hennessy.