Gemeenten helpen horeca met kwijtschelden precario

Gemeenten helpen horeca met kwijtschelden precario
Terras in Tilburg, zomer 2020.

Steeds meer gemeentes besluiten horecaondernemers tegemoet te komen door bijvoorbeeld geen precario belasting te heffen of de toeristenbelasting kwijt te schelden.

In Gorinchem hoeven horecaondernemers in 2021 geen precario rechten te betalen voor de vierkante meters terras. Ook Delft gaat over tot deze maatregel.

In Oost-Gelre is besloten dat ondernemers al over 2020 minder mogen betalen: geen precario over de periodes van lockdown.

De gemeente Gouda gaat een stapje verder en schrapt voor zowel 2020 als 2021 de toeristenbelasting én de precarioheffing.

In de gemeente Stichtse Vecht (Breukelen, Loenen, Maarssen) is een voorstel gedaan om in 2020 de precariobelasting te laten vervallen voor horecaondernemers.

In Wijk bij Duurstede is het voorstel al aangenomen en heft de gemeente geen precario in 2020. Tot deze maatregel is ook Schiedam overgegaan. Ook Oss zet een streep door de precariobelasting net als Leusden.

Belastingmaatregelen die al zijn genomen in Amsterdam zijn onder andere dat ondernemers geen reclamebelasting hoeven te betalen in 2020 en het niet heffen van precariobelasting voor terrassen voor de periode van 1 januari tot 1 juli 2020.

Rotterdam gaf ondernemers direct in maart al drie maanden vrijaf van reclame- en precarioheffingen.

In Leeuwarden is de precario op terrassen maart tot en mei kwijtgescholden, omdat de terrassen niet open konden vanwege corona. De precario van de periode na mei is gehalveerd om de ondernemers verder tegemoet te komen. Hierdoor loopt de gemeente ruim 81.000 euro inkomsten mis. De terrasuitbreiding staat Leeuwarden belastingvrij toe.

Tilburg komt getroffen ondernemers tegemoet met een vrijstelling voor precariobelasting 2020 en door de aanslag reclamebelasting uit te stellen tot 31 december 2020.

De gemeente Vlaardingen heeft niet de financiële armslag om precario kwijt te schelden. Voor de extra vierkante meters wordt geen heffing geheven. Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd weten dat de begrote precario wel geïnd wordt. ‘Gezien de huidige financiële situatie van de gemeente Vlaardingen moeten we de precario die vooraf is begroot wel innen. Dit hebben we van de zomer ook medegedeeld tijdens overleg met de Vlaardingse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.’ Wel maakt de gemeente overkapte winterterrassen mogelijk. In de toeristenbelasting is niets gewijzigd. Toegeeflijker zijn ze wel geweest in het toekennen van parkeervergunningen voor bezorgauto’s.

Uitbreiding en verlenging terrasseizoen

Daarnaast stellen heel veel gemeentes zich soepel op als het gaat om de uitbreiding van terrassen en het verlengen van het terrasseizoen. Vaak mogen deze de gehele winter blijven staan en ook in 2021 nog meer vierkante meters beslaan dan voor de uitbraak van Covid-19. Utrecht af afgelopen zomer horecaondernemers zonder eigen terras de mogelijkheid om een 'satelliet-terras' te starten elders in de stad.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseerde meteen bij aankondiging van de eerste coronamaatregelen in maart al aan gemeenten om zich zo coulant mogelijk op te stellen als het gaat om de precario heffingen.

Dat advies is in diverse regio's ter harte genomen, hoewel de vereniging niet precies weet hoe groot het coulante aandeel is op alle 355 Nederlandse gemeenten.


Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.