Dat zegt Van Spronsen & Partners tegen BNR Nieuwsradio. In 2019 zijn er 25 fastfoodrestaurants bijgekomen, waardoor het totaal op 447 uitkomt. De voorspelling die het horeca-adviesbureau begin 2019 deed – dat Nederland binnen 5 jaar 500 vestingen zou tellen – lijkt dus eerder uit te komen.
‘Als die groei doorgaat, zitten we over 2 of 2,5 jaar wel op die 500’, zegt Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners, tegen BNR.
Marktwerking
Hoewel het in de media en het publieke debat vaak gaat over gezondheid en minder vlees eten, lukt het fastfoodketens als McDonald’s, Burger King en KFC toch om succesvol te zijn. Volgens Timmermans is daar een simpele verklaring voor: marktwerking. ‘Het gaat natuurlijk uiteindelijk om de vraag van consumenten. Die vraag is er in toenemende mate, dus is er ook groei van deze sector.’
Fastfoodrestaurants vooral in steden
Het is volgens Timmermans niet zo dat fastfoodketens de kleinere cafetaria’s opslokken. Cafetaria’s verdwijnen volgens hem vooral uit de dorpen in dunbevolkte gebieden, waar het ook voor dorpscafé’s moeilijker is om te overleven. ‘De groei van fastfoodketens zit met name in het stedelijke gebied en in gemeenten met veel kilometers snelweg, omdat dat ook plekken zijn waar ze vestigen’, aldus Timmermans tegen BNR.