Nieuw Grand Hotel Britannia in Vlissingen moet historische plek grandeur teruggeven

Nieuw Grand Hotel Britannia in Vlissingen moet historische plek grandeur teruggeven

Met het aanvragen van de omgevingsvergunning komt de bouw van Grand Hotel Britannia in Vlissingen weer een stap dichterbij. De plannen zijn al ruim 20 jaar oud, de naam is al veel langer verbonden aan deze locatie: al in 1924 stond hier een hotel Britannia.

Het hotelgebouw moet 18 verdiepingen hoog worden en herbergt naast hotelkamers ook luxe appartementen en een skybar. Als de bouw snel kan starten, hoopt de ontwikkelaar het hotel in 2024 te openen.

Het hotel wordt ontwikkeld door projectontwikkelaar AVV Beheer, dat al zo’n 22 jaar geleden voor het eerst plannen maakte voor dit hotel, meldt regionaal dagblad PZC. Sinds een jaar werken VG-D Vastgoedontwikkeling, hotelexploitant Kloeg Collection en Team Concepts en Team Leisure, ook betrokken bij het hotel in de Timmerfabriek in Vlissingen, mee in ‘Team Brit’.

Het hotel krijgt 189 kamers tot en met de twaalfde verdieping. Vanaf de dertiende verdieping zijn er zestien royale appartementen. Naast de receptie en lobby op de begane grond komen een lounge bar, brasserie en restaurant. Op de achttiende verdieping komt een sky-restaurant, waarvan de ontwikkelaars nu al uitspreken dat het van Michelin-sterrenniveau gaat zijn. Het hotel krijgt daarbij boetieks en wellnessvoorzieningen.

Michel Kloeg uit Zoutelande, die met zijn Kloeg Collection veel hotels langs de Walcherse kust uitbaat, ontfermt zich over de exploitatie. Kloeg Collection werkt onder meer aan een boutique hotel in Goes en aan lofthotel De Timmerfabriek in Vlissingen.

Opening in 2024

Als dit voorjaar alle vergunningen rondkomen, wordt na de zomer gestart met de sloop van de resten van het oude hotel op deze plek. Vervolgens wordt gestart met het uitgraven van eenparkeergaragein de zeedijk zodat de fundering ligt voor in het najaar het stormseizoen begint. In 2022 kan dan worden gestart met de werkelijke bouw. Opening van het hotel is voorzien voor 2024.

Het hotel wordt voor een groot deel elektrisch voorzien van warmte en warm water. Volledig gasloos kan het hoge complex niet worden. Voor warm water op de hoogste verdiepingen is een gasvoorziening nodig.

Grand Hotel Britannia moet het eerste vijfsterrenhotel van Zeeland worden, met de sfeer van de ‘roaring twenties’ uit het begin van de vorige eeuw.

Historische naam op historische plek

Die periode is niet geheel toevallig gekozen, wijst een blik op de geschiedenis uit. Al in 1886 werd op deze plek aan de Boulevard Evertsen in Vlissingen, op initiatief van de burgemeester die de stad als strandbestemming op de kaart wilde zetten, Grand Hôtel des Bains gebouwd met 56 kamers.

In 1924 nam de Stoomvaart Maatschappij Zeeland het - toen tanende - hotel over, verdubbelde het aantal kamers met een flinke uitbreiding en veranderde de naam in Grand Hotel Britannia. De reder mikte met haar schepen vooral op Engelse toeristen en de naam van haar eigen hotel moest daar bij aansluiten.

Eind jaren '30 dreigt het hotel opnieuw failliet te gaan, waarna door onder meer inspanningen van de gemeente een NV wordt opricht om het hotel te redden. De gemeente Vlissingen neemt deel in die NV.

Op 8 mei 1940 wordt het hotel feestelijk heropend. Twee dagen later vallen de Duitse troepen Nederland binnen, waarna ook voor het hotel een roerige tijd aanbreekt. Het wordt eerst gebruikt als noodhospitaal, waarna het tot 1942 geopend blijft als hotel. Dan valt het binnen het Sperrgebiet als de Atlantikwal gebouwd wordt en moeten de deuren dicht.

De Duitse bezetters situeerden in en om Hotel Britannia het hoofdkwartier van de 'Seekommandant Südholland' die het bevel voerde over alle eenheden van de Kriegsmarine die waren gelegerd langs de kust van Hoek van Holland tot aan Zeebrugge. Om die reden werd het zwaar belegerd tijdens de bevrijding van Vlissingen, begin november 1944. Van het hotel bleef weinig meer dan een smeulende berg over.

Begin jaren vijftig worden er concrete plannen gemaakt een nieuw luxueus hotel te bouwen op de plek van het oude Britannia. De in 1939 opgerichte NV Britannia bestond nog steeds en gaf in 1954 opdracht voor een nieuw hotel Britannia. In 1955 opende een eerste deel met een restaurant en feestzalen, in 1960 werd hoogbouw met 35 kamers in gebruik genomen.

In 1992 sloot de toenmalige eigenaar van hotel Britannia de deuren met de bedoeling het hotel af te breken en er nieuwbouw voor in de plaats te bouwen. Uiteindelijk werd het hotel pas in 2010 voor een groot deel afgebroken.