Terrassen waarschijnlijk open en einde avondklok

Terrassen waarschijnlijk open en einde avondklok

De terrassen kunnen waarschijnlijk vanaf 28 april onder voorwaarden weer open, en de avondklok wordt afgeschaft. Dat zal vermoedelijk de boodschap zijn van het kabinet op de persconferentie dinsdag, bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS.

Het kabinet vergaderde maandag en zondag over de coronabestrijding. Na het Catshuisberaad van zondag werd in kabinetskringen al gesproken van 'positieve signalen', hoewel de huidige besmettingscijfers nog niet direct aanleiding tot optimisme bieden.

Ruimte voor versoepeling

Als er echter breder wordt gekeken naar de vaccinatiegraad, het aantal mensen dat corona heeft gehad, het verwachte positieve effect van beter weer op de besmettingen en een stabilisatie in de ziekenhuisopnames de afgelopen tijd, ziet het kabinet ruimte voor versoepeling.

Eindtijd terrassen

Aan de heropening van de terrassen zou wel een eindtijd worden verbonden, klinkt het. Dagblad De Telegraaf noemt een eindtijd van 18:00 uur voor de terrassen.

Door deze stap zou waarschijnlijk ook weer een zwaarder beroep worden gedaan op handhavers. Dat zal een van de onderwerpen zijn waarover minister Ferd Grapperhaus (Justitie) maandag spreekt met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad.

Vijfstappenplan

Het openen van de terrassen op 28 april is de eerst geplande zet in het vijfstappenplan richting de zomer. 'We nemen steeds een aantal basis maatregelen weg', zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge op dinsdag 13 april tijdens de persconferentie.

Schrappen maatregelen

De Jonge: ‘Tot de zomer nemen we steeds een aantal basis maatregelen weg.’  De opening van restaurants en cafés staan respectievelijk op 26 mei en 16 juni gepland, mits de coronacijfers dit toelaten. Dit blijkt uit het vijfstappenplan van de Rijksoverheid. Ook haalt De Jonge de ‘testmaatschappij’ aan. ‘Door vooraf te testen maken we veilige bubbels.’ Plan is dat dit in mei wordt ingezet. Verspreid door Nederland lopen nu verschillende pilots, ook voor de horeca. ‘Steeds kijken we opnieuw of een stap kan worden gezet. Nu twee weken later, daarna in een driewekelijks ritme. We gaan sneller als de situatie dat toelaat. Het is afhankelijk van de snelheid van het vaccineren, hoe goed we ons aan de maatregelen houden en virusmutaties.’

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.