Ook na verlies vieren Oranjefans feest bij Strandzuid

Ook na verlies vieren Oranjefans feest bij Strandzuid
Michel Pais bij Strand Zuid. FOTO: DIEDERIK VAN DER LAAN

Oranjefans konden zondagavond op verschillende plekken in het land op terrassen en in kroegen het Nederlands elftal voor het eerst weer op grote schermen zien spelen. Bij restaurant en evenementenlocatie Strandzuid in Amsterdam waren 1500 mensen welkom voor de EK-wedstrijd tegen Tsjechië. Ook na de nederlaag van Oranje werd er nog volop gefeest.

In een afgesloten gedeelte van de uitspanning aan de kade van Strandzuid van horecaondernemers Michel Pais en Bram van Es konden fans met een negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs zonder onderlinge afstand naar de wedstrijd kijken. Het evenement was uitverkocht. Er waren zo'n tachtig plekken voor mensen zonder coronatoegangsbewijs. De twee groepen bleven van elkaar gescheiden door onder meer een muur en bewakers bij het buitengedeelte.

Feest

Op het terrein waar de bezoekers zonder afstand met elkaar naar het duel konden kijken, waren een aantal grote schermen opgehangen. Al ruim voor de wedstrijd werd er gedronken en gezongen en ook na het 2-0 verlies van Nederland ging de muziek weer aan.

Dansen

'We hebben verloren, maar er is alsnog reden voor een feestje', spoorde de dj het publiek direct na het fluitsignaal aan. Want hoewel een aantal Oranjefans nog voor het officiële einde van de wedstrijd besloot te vertrekken, bleven de meeste mensen hangen om in een ouderwetse menigte te dansen, te drinken en te kletsen. Ook vrienden van de aanwezigen mochten worden uitgenodigd, mits ze een coronatoegangsbewijs konden laten zien.

Versoepelingen

Ook op andere plekken in het land, zoals in Apeldoorn, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Breda konden voetballiefhebbers de wedstrijd tegen Tsjechië zondag op schermen kijken. Vanaf dit weekend mogen horecagelegenheden hun reguliere openingstijden aanhouden. Dat wil zeggen dat ze niet meer verplicht om 22.00 uur dicht hoeven.