Horeca moet tot 13 augustus om middernacht dicht

Horeca moet tot 13 augustus om middernacht dicht

Horecagelegenheden moeten middernacht de deuren sluiten. Het is een van de aanscherpingen van het coronabeleid die demissionair Premier Mark Rutte aankondigde tijdens de persconferentie. De maatregel gaat zaterdag 10 juli in en geldt tot 13 augustus.

Horeca moet tot 13 augustus om middernacht dicht

Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maakten vrijdagavond in een persconferentie bekend wat er precies gedaan wordt om het sterk oplopende aantal besmettingen terug te dringen. Eerder lekte al uit dat sluiting van clubs en discotheken op tafel lag.

De anderhalvemeter-regel wordt weer leidend in de horeca. Ook moet iedereen in de horeca, binnen en buiten, zitten. De nieuwe sluitingstijd voor de horeca om 00.00 uur gaat morgen in en zal gelden tot 13 augustus. Er komt een einde aan het Testen voor Toegang in de horeca. Het nachtleven gaat dus twee weken na de versoepelingen alweer op slot.

Er mag ook geen entertainment meer worden geboden in de horeca. Dat geldt ook voor schermen.

Geplaceerde evenementen

Er komen ook strenge regels voor meerdaagse evenementen. Meerdaagse evenementen mogen niet tot 14 augustus. Eendaagse evenementen kunnen alleen doorgaan als mensen anderhalve meter afstand kunnen houden en kunnen zitten. Alleen bij zogenoemde ‘geplaceerde evenementen’, waarbij mensen dus op hun plek zitten, mag het Testen voor Toegang gebruikt worden.

Hoeveel mensen naar binnen mogen, hangt ervan af of er wel of niet met testen voor Toegang wordt gewerkt. In bioscopen, theaters en voetbalstadions mag maximaal twee derde van de capaciteit worden benut als mensen zijn getest en maximaal een derde als dat niet het geval is. Ongeplaceerde evenementen zijn niet toegestaan.

Spoedadvies

Het kabinet vroeg eerder deze week een spoedadvies van het OMT, nu het aantal coronabesmettingen de afgelopen dagen snel stijgt. De ministers maken zich zorgen over de snelle toename van de besmettingen, ook omdat miljoenen mensen nog niet zijn gevaccineerd.

Eigen verantwoordelijkheid

Tijdens de persconferentie deed Mark Rutte nog een beroep op ieders verantwoordelijkheid. ‘Houd ook op familie- en andere feestjes anderhalve meter afstand en houdt het bescheiden wat betreft aantallen. Alleen dan kunnen we er alsnog een mooie zomer van maken.’