Misset Horeca
Misset Horeca
Hofman in Alkmaar verrast op plek 3 in Terras Top 100 2021

Hofman in Alkmaar verrast op plek 3 in Terras Top 100 2021

Met een derde plek in de Terras Top 100 verrast Bar Restaurant Hofman. Aan de voet van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar staat een topzaak met dito terras. Allesbehalve groot, maar kwaliteit gaat hier boven kwantiteit.

Hofman in Alkmaar verrast op plek 3 in Terras Top 100 2021
Christina van der Gaag en Donald Smit van Bar Restaurant Hofman in Alkmaar. Foto: Marcel van Hoorn

Met zo’n 24 stoelen op het binnenterras en zo’n 24 tot 30 stoelen op het buitenterras, heeft Hofman zeker niet het grootste terras waar we ooit kwamen. Maar kwalitatief hebben Donald Smit en Christina van der Gaag een topzaak neergezet. Donald, van huis uit kok heeft een keukenteam neergezet dat elke gast, inclusief onze vak- en hoofdjury, weet te verrassen.

Tip? De steak tartare. Daar worden we nog wel eens wakker van, als we erover gedroomd hebben. Christina is, samen met haar team, het gezicht aan de voorkant. We loven veel zaken in deze lijst om hun vakmanschap, gastvrijheid en kunde, maar de bevlogenheid waarmee zij de jury vertelt over de zaak, haar werk en haar team, is onwaarschijnlijk. Tijdens het bezoek van de hoofdjury leverde ze een indrukwekkend, vlammend betoog, dat overliep van oprecht enthousiasme en liefde voor Bar Restaurant Hofman, complimenten!

‘Anonieme’ bezoeken

De betrokkenheid van beide ondernemers wordt nog het beste geïllustreerd als één van de hoofdjuryleden vertelt dat een ander hoofdjurylid in het gezelschap het terras anoniem heeft gejureerd. Christina herkent het jurylid en zegt: ‘Dat klopt, je zat daar op de hoek bij dat tafeltje.’ Als een ander jurylid grappend vraagt wat het betreffende jurylid die middag gegeten had, is Donald vrij snel met zijn antwoord: ‘Steak tartare.’

060821, Alkmaar: Hofman, Terras Top 100. Foto: Marcel van Hoorn.

En wij maar denken dat we de kunst van het anoniem jureren zo goed onder de knie hebben. Het symboliseert hoe beide ondernemers én hun team erin staan. En die betrokkenheid bij de gasten weten ze feilloos over te brengen op het personeel, dat overduidelijk het signatuur draagt van Hofman, zoals Donald en Christina dat erin gebracht hebben. Zie die chefs tekeer gaan in de keuken, zie de dames op het terras tussen de tafels door ‘dansen’ en plezier hebben in hun werk. Dit is waarom je een derde plek in de Terras Top 100 verdient. Wat een zaak.

Juryrapport

En die derde plek is natuurlijk terug te lezen in de lovende juryrapporten. Tweemaal ging een vakjurylid anoniem op bezoek en dit is wat we dan lezen:

Een mooi terras dat direct opvalt als je komt aanlopen. De ontvangst is perfect. ‘Bij aankomst wacht ik op het punt waar gasten ontvangen worden’, zo schrijft de jury. ‘Een medewerkster merkt me op en wil naar me toekomen, maar ze wordt net door een gast gevraagd of ze een foto wil nemen. Dat doet ze uiteraard en ze roept naar me – kalm en over een kleine afstand – ‘zoekt u maar vast een tafel uit, ik kom zo bij u.’

060821, Alkmaar: Hofman, Terras Top 100. Foto: Marcel van Hoorn.

De medewerkers komt na het maken van de foto snel aan tafel met een grote glimlach. Het is 11.45 uur en als de medewerkster vraagt wat we willen bestellen, zeggen we ‘Iets kleins, maar ik zie dat dat pas vanaf 12.00 uur kan.’ Ze reageert zoals je wilt dat iemand op zo’n moment reageert. ‘Oh, maar dat kan nu ook wel hoor. Wat had u gewild?’. We gaan voor de steak tartare. Ze vraagt of we daar frietjes bij willen. We twijfelen, want; lekker, maar we hebben ook weer niet zoveel trek. Alert zegt ze: ‘Zullen we anders een klein portie friet doen?’…topper! Het is kenmerkend voor dit terras. Ze zijn hier vriendelijk, vaardig, snel en professioneel. Voor dit terras, niets dan lof!

Kerkplein 7, Alkmaar
Hofman-alkmaar.nl