Corona-persconferentie: geen versoepelingen horeca en evenementen

Corona-persconferentie: geen versoepelingen horeca en evenementen

Tijdens de persconferentie over het coronabeleid blikte het kabinet vooruit op de komende maanden en hoe de geldende maatregelen verder kunnen worden afgebouwd. Maar nieuwe versoepelingen voor de horeca zitten er niet in.

Dat betekent dat de beperkingen die er nu gelden voor de horeca, festivals en het nachtleven voorlopig nog van kracht blijven. De sluitingstijd voor de horeca blijft 00.00 uur.

Voor eendaagse evenementen blijven de eerder aangekondigde regels van kracht. Dat wil zeggen dat kleinschalige evenementen (tot 750 bezoekers) vanaf 14 augustus onder voorwaarden weer worden toegestaan. De uitbreiding van de Garantieregeling Evenementen en de aanvullende tegemoetkoming voor evenementen wordt daarom verlengd tot en met 19 september.

De enige versoepeling die vandaag werd aangekondigd geldt voor het hoger onderwijs en mbo's. Daar mag de 1,5 meterregel per 30 augustus worden losgelaten. Er zijn wel aanvullende maatregelen, zoals een maximum aan het aantal studenten in collegezalen (maximale groepsgrootte 75).

Half september nieuw beslismoment

Op 17 september is er een nieuw beslismoment. Het kabinet denkt dat er 20 september, mits de coronasituatie dat toestaat, een einde komt aan de 1,5 meter maatregel. Op plekken waar meer dan 75 mensen samenkomen moeten gasten voor de horeca, voor evenementen en congressen een vaccinatiebewijs kunnen tonen, een negatief testbewijs of een bewijs dat er een coronabesmetting is doorgemaakt (herstelbewijs).

Op 1 november moet dan een einde komen aan alle coronamaatregelen, kunnen ook clubs en discotheken weer open en komt een einde aan de verplichte horeca-sluitingstijd om middernacht. Voor discotheken en nachtclubs komt er ook na 1 oktober financiële steun.

Wat KHN betreft is het onacceptabel om deze groep ondernemers zo volledig uit te sluiten. Zij starten daarom samen met Nachtbelang en OAC- Overleg Amsterdamse Clubs een kort geding tegen de Staat. 'Het gelijkheidsbeginsel wordt hier met voeten getreden en dat moet via de rechter hersteld worden', aldus KHN-directeur Dirk Beljaarts.