Inschrijving NK Vegan Barbecue geopend

Inschrijving NK Vegan Barbecue geopend

Het plantaardige merk Vegan Masters organiseert samen met circulaire ontmoetingsplek De Groene Afslag op 25 september het Nederlands Kampioenschap Vegan Barbecue.

Met dit NK willen de organisatoren chefs uitdagen hun mooiste culinaire gerechten aan het publiek te tonen en hiermee veganistisch barbecueën op de kaart te zetten. Een jury onder leiding van radio DJ Giel Beelen zal uit alle deelnemers de winnaar selecteren die zich
Nederlands Kampioen Vegan Barbecueën mag noemen.

Ingrediënten op de voorgrond

Aanleiding om dit NK te organiseren is te laten zien hoe breed de mogelijkheden zijn wanneer men kiest voor volledig plantaardige ingrediënten tijdens het barbecueën.

Oprichter Danny Galiart van Vegan Masters: 'Bij een traditionele barbecue zijn het de kruiden, specerijen en groenten die de smaak brengen. Wat nu als we het dierlijke aspect achterwege laten en juist die ingrediënten op de voorgrond laten treden?'

Doel van de organisator is ook zelf verrast te worden: 'We hebben zelf al wat geëxperimenteerd rondom de plantaardige barbecue en we merken aan alles dat we bij een culinaire goudmijn zijn aanbeland, we rekenen dan ook echt op mind-blowing inzendingen.'

Duurzaam barbecueën

'Jammer genoeg is de traditionele barbecue enorm vervuilend', aldus de initiatiefnemers. 'Een gemiddelde barbecue met dierlijke ingrediënten is bijvoorbeeld goed voor 1750 liter watergebruik per persoon, evenveel water als je verbruikt met 25 douchebeurten. Ook werk je bij een barbecue met vlees zo 1600 kilocalorieën weg.'

Door een alternatief te bieden dat minstens zo lekker is, wil de organisatie mensen inspireren vaker te kiezen voor een plantaardige barbecue. En bij de ingrediënten houdt het niet op. Zo zet de organisatie ook in op het duurzaam gebruik van brandstof door te kiezen voor kokosbriketten. Hierdoor is tot 3 keer minder brandstof nodig.

Voor kokos worden geen bomen gekapt, want de briketten worden gemaakt van reststromen. Verder wordt brandstofgebruik ook beperkt tot het broodnodige.

Culinaire inzendingen

De jury zal zich tijdens het NK buigen over twee inzendingen per deelnemer. De eerste is een barbecue plate, een bord met verschillende gerechten die samen een compleet barbecue menu vertegenwoordigen, inclusief bijgerechten en sauzen.

De tweede inzending is een signature burger. De hamburger vaak wordt gezien als het ultieme barbecuegerecht. Dit is typisch een product waar de deelnemers hun eigen culinaire identiteit mee naar voren kunnen brengen.

NK Vegan Barbecue

De totaalscore van beide inzendingen bepaalt uiteindelijk de winnaar die zich Nederlands Kampioen Vegan Barbecueën mag noemen. Het NK zal plaatsvinden op zaterdag 25 september bij De Groene Afslag in Laren. Inschrijven kan via de website van de organisatie. (Nkveganbbq.nl)